Assalammualaikum..selamat malam..
Ini dia resipi kek keju dan jugak tips yang aku nak kongsikan.memang banyak resipi kek keju ni.tapi aku buat ikut versi yang aku rasakan sesuai dan gunakan barang barang yang ada kat dapur.resipi yang mudah walaupun macam nampak banyak bahan
Bahan bahan kek
Tepung rose - 160 gram
(kalau takde letak tepung gandum 100 gram + tepung jagung 60 gram)
Baking powder - 1 sudu kecil
Ovalette - 1 sudu besar
Gula castor - 100 gram
Telur - 4 biji
Kuning telur - 2 biji
Butter (sya guna buttercup)- 3 sudu besar(dicairkan)
Air sejuk - 50 ml
Esen vanilla - 1 sudu kecil
Cara cara
Tepung rose(tepung gandum+jagung)dan baking powder diayak.
selepas tu masukkan ovalett,air sejuk,telur,kuning telur,gula castor,esen vanilla dan putarkan dengan mixer sampai kembang.bila dah kembang tu baru masukkan butter yang dah dicairkan terlebih dahulu eh.
gaul gaul sampai sebati..kemudian boleh la masuk dalam loyang dan dibakar guna suhu 180 darjah celcius selama sejam guna api atas bawah.ikut oven memasing eh..kalau atas kek dah coklat2 tu dah masak la..
Bahan bahan topping keju
Whipping krim uht - 50 ml
Susu pekat - 150 ml
Keju yang dah diparut - ikut kesukaan(kalau cheesecream 250gram)
(Sepatutnya guna cream cheese.tapi takde kat dapur dan aku rasa buat resipi camni pun dah cukup sedap)
Cara cara
Masukkan je semua sekali dan kacau2 guna mixer sampai sebati(kalau nak lagi cair,masukkan ja susu cair lagi..tapi lagi manis la..)pastu bleh la letak atas kek yang dah siap dan sejuk tadi..
TIPS
- gunakan air sejuk dari peti ais
- jangan lengserkan loyang dengan butter atau marjerin atau planta gunakan baking paper ja kat bawah sebagai pelapik.kalau takde baking paper,takyah letak apa2.hee
- terbalikkan kek ke atas redai 5 minit selepas dikeluarkan dari oven
- guna lidi untuk cek kek dah masak ke belum.kalau belum masak tepung akan melekat kat lidi
- cairkan butter dalam kuali je.hehe.jangan tunggu dia cair pulak
- satu adunan ni bleh dapat 2 kek loyang 8 "
Kek keju ni bagi aku memang sangat sedap dan kena dengan selera aku..bagi bintang 10/10.hehe.tapi memang agak manis ya kek ni..memang kena potong kecik untuk menikmatinya eh..ambik bebesar memang akan terasa muak la..buat dessert selepas makan memang sesuai.harap2 kengkawan yang cuba kek ni menjadi eh.ada apa apa pertanyaan tanya je aku ok..
Ovalette - 1 sudu besar
Gula castor - 100 gram
Telur - 4 biji
Kuning telur - 2 biji
Butter (sya guna buttercup)- 3 sudu besar(dicairkan)
Air sejuk - 50 ml
Esen vanilla - 1 sudu kecil
Cara cara
Tepung rose(tepung gandum+jagung)dan baking powder diayak.
selepas tu masukkan ovalett,air sejuk,telur,kuning telur,gula castor,esen vanilla dan putarkan dengan mixer sampai kembang.bila dah kembang tu baru masukkan butter yang dah dicairkan terlebih dahulu eh.
gaul gaul sampai sebati..kemudian boleh la masuk dalam loyang dan dibakar guna suhu 180 darjah celcius selama sejam guna api atas bawah.ikut oven memasing eh..kalau atas kek dah coklat2 tu dah masak la..
Bahan bahan topping keju
Whipping krim uht - 50 ml
Susu pekat - 150 ml
Keju yang dah diparut - ikut kesukaan(kalau cheesecream 250gram)
(Sepatutnya guna cream cheese.tapi takde kat dapur dan aku rasa buat resipi camni pun dah cukup sedap)
Cara cara
Masukkan je semua sekali dan kacau2 guna mixer sampai sebati(kalau nak lagi cair,masukkan ja susu cair lagi..tapi lagi manis la..)pastu bleh la letak atas kek yang dah siap dan sejuk tadi..
TIPS
- gunakan air sejuk dari peti ais
- jangan lengserkan loyang dengan butter atau marjerin atau planta gunakan baking paper ja kat bawah sebagai pelapik.kalau takde baking paper,takyah letak apa2.hee
- terbalikkan kek ke atas redai 5 minit selepas dikeluarkan dari oven
- guna lidi untuk cek kek dah masak ke belum.kalau belum masak tepung akan melekat kat lidi
- cairkan butter dalam kuali je.hehe.jangan tunggu dia cair pulak
- satu adunan ni bleh dapat 2 kek loyang 8 "
Kek keju ni bagi aku memang sangat sedap dan kena dengan selera aku..bagi bintang 10/10.hehe.tapi memang agak manis ya kek ni..memang kena potong kecik untuk menikmatinya eh..ambik bebesar memang akan terasa muak la..buat dessert selepas makan memang sesuai.harap2 kengkawan yang cuba kek ni menjadi eh.ada apa apa pertanyaan tanya je aku ok..
syg yg ni boleh order ke? heeee.. minat cheese~~~
ReplyDelete@Aefa Aerisya
ReplyDeleteMestilah boleh daling.hehe ^_^
yeeyyeee tunggu settle kehidupan kat kl dulu ye.. melaka kan? mmg tmpt fav tuhhhh :D
ReplyDeleteBoleh Cuba ni..:D
ReplyDeletewoooooohoooo...lapaqq...nak rasa
ReplyDeletekalau la ada penggemar kek berkeju kat umah ni, akan ku berhempas pulasan membuatnya huhuh. dah la keju kat sini mulah mulah mulah..
ReplyDeleteada masa nak cuba rezeki ni pulak.. hopefully can make it this weekend :)
ReplyDeleteSebelum ni buat main belasah jer letak semua cheese dlm fridge... tu tak meleleh kot... hihihi
@Aefa Aerisya
ReplyDeleteOk bebeh..anytime for you..cewah.haha :)
@nadia rashid
ReplyDeleteBoleh cuba nadia..amat mudah ^_^
@Montana
ReplyDeleteWooo..marilah ke melaka jai..sebijik kek sya bagi.hehe
@Nastyna
ReplyDeleteKalu begitu sya mau pg duduk disana la..sbb keju murah2..disini mahal2..huhu
@nurbijen
ReplyDeleteBoleh kak..nanti letak whipping cream dgn susu pekat manis..gerenti melelh..hehe
yummy.. sedapnya kek keju.. tak pernah lagi akak buat sendiri.. boleh cuba resipi adik jika berkelapangan nanti..
ReplyDeletestrowberi....slurppp......
ReplyDeletebape kali dah cik buat kek cheese ne mesti meleleh punye...cik nak yang tak leleh tapi asyik2 jadik yang meleleh jugak...jhahhahaa
sedap nye akak . nak jugak .
ReplyDeletemeleleh ayor lior teng0knye..nak buat tak rajen..hehe
ReplyDeleteXnk buat tp nk mintak sket bleh? Ngeh ngeh ngeh...
ReplyDeleteByk2x bhn tu ayut blm lg jmpe ovelette..kn mne ek ovelette tu.bntuk ye cane?
ReplyDeleteesok nak buat something cheesy..sudddenly craving for cheesy because of this entry :) nyummy..gerenti sedap ni kan.
ReplyDeletekalau sy mesti ngap strawberi tu dulu =)
ReplyDelete@Mizz Aiza (Dunia Kecil)
ReplyDeleteHarus dicuba kak aiza..mudah..je kak ^_^
@Cik Puan
ReplyDeleteBleh je tak meleleh cik puan..letak keju je..mesti x meleleh..hehe
@Leyla
ReplyDeleteBoleh leyla..mai melaka mai :D
@Yna
ReplyDeleteHehe..takpe..jnji rajin makan.hehe
@Khai♥Rin : anies
ReplyDeleteMintak byk pun bleh ni.hehe
@ayut
ReplyDeleteOvalette tu warna kuning2 oren ayut.ada juai kat kedai2 kek..kekdg kat kdai runcit pun ada juai ^_^
@Azhafizah Md Nor
ReplyDeleteGereti sedap iza..takleh berenti makn nnti.hehe
@eira eixora
ReplyDeleteSama la kita..huhu ^_^
wah.. syoknya.. makan smpi tertidur ni.. best.. :)
ReplyDeletesodapppp ^_^
ReplyDeleteSedap ni..
ReplyDelete@Khir Khalid
ReplyDeleteMboi..en khir mkn smpai tetdo..hoho..cmna nk knyh nnti ni? ^_^
@Lieya Von Jay
ReplyDeleteMmg sdp lieya :)
@suka suka
ReplyDeleteSdp kak mar..hrus dicuba :D
mai ckitttt... heheee XD
ReplyDeletetiramisu ada? X3
@plain83
ReplyDeleteAda2..macam tau2 ja sya pg stalk dkt blog plain td..hehe..tapi nk tnggai jejak x bleh ni.huhu..
perkkkkh sedap nyer... akak nih penah try bt kek keju tp tak jdi tobat takmo bt lg...
ReplyDeleteMak incik ni klu dosukat tahap leleh air liur maun sebaldi dah ni.. menggodanyaaaa....
ReplyDeletesedapppnyaaa...:)
ReplyDeletewey kenapa ko rajin sangat ni. aku pon rajin gak, rajin p pasar malam je la hehe
ReplyDeletesedapnye nape la pndai sgt wt bnde2 ni..boleh x kite berjiran blh dpt free kn hehehe
ReplyDeletememang fenomena kek ni kan sekarang.. hihi..
ReplyDeleteWah.. mudah dan ada tips.. boleh cuba ni...
ReplyDeleteWaaa... sedapppnya.. nanti ada masa leh la akk try buat ^_^
ReplyDeleteehemm.. nak sikit.. hehe..
ReplyDeleteanne pun penggemar ciskek tapi belum berkesempatan lagi nak buat.. tapi kek atas tu sangat2 menyelerakan.. hehe
meleleh air liur akak tengok kek tuh.. huhuhu
ReplyDeletemenjejeh ayaq lioq temannn
ReplyDeletesedapnyeeee...cheese kesukaan sy
aduiyaii..meleleh dah ni..akak memang suka amat dengan cheese kek ni..tapi nak membuatnyaa macam malas je..macam senang beli je..hihih
ReplyDeletenasib baik dah kenyang.. hua hua hua
ReplyDeletesedapje tgk...tapi tak suka keju...heee
ReplyDeleteMeleleh tgk kek keju nih.
ReplyDeletesedapnyeeeeee!!
ReplyDeleteboleh tak agak2 nak kidnap tuan blog nanti tolong ajar baking untuk buat doorgift wedding ika? hewhew
nak cuba juga la macam ni.. hehe..
ReplyDeleteenth bila akk nk buat kek keju ni..dah lama dok pendng.malas nk kelur carik cheese.boleh?
ReplyDeleteErr..pertanyaannya, boleh belanja makan ke? heheh
ReplyDeleteSy wat topping tu gn cream cheese. X mleleh2 pn.kcau sebati je ke,, x perlu pukul? Sbb sy pukul gn mixer.
ReplyDelete