Thursday, 28 November 2013

Resipi Dan Tip Kek Keju Leleh




Assalammualaikum..selamat malam..


Ini dia resipi kek keju dan jugak tips yang aku nak kongsikan.memang banyak resipi kek keju ni.tapi aku buat ikut versi yang aku rasakan sesuai dan gunakan barang barang yang ada kat dapur.resipi yang mudah walaupun macam nampak banyak bahan








Bahan bahan kek

Tepung rose - 160 gram
(kalau takde letak tepung gandum 100 gram + tepung jagung 60 gram)
Baking powder - 1 sudu kecil
Ovalette - 1 sudu besar
Gula castor - 100 gram
Telur - 4 biji
Kuning telur - 2 biji
Butter (sya guna buttercup)- 3 sudu besar(dicairkan)
Air sejuk - 50 ml
Esen vanilla - 1 sudu kecil

Cara cara

Tepung rose(tepung gandum+jagung)dan baking powder diayak.
selepas tu masukkan ovalett,air sejuk,telur,kuning telur,gula castor,esen vanilla dan putarkan dengan mixer sampai kembang.bila dah kembang tu baru masukkan butter yang dah dicairkan terlebih dahulu eh.
gaul gaul sampai sebati..kemudian boleh la masuk dalam loyang dan dibakar guna suhu 180 darjah celcius selama sejam guna api atas bawah.ikut oven memasing eh..kalau atas kek dah coklat2 tu dah masak la..

Bahan bahan topping keju

Whipping krim uht - 50 ml
Susu pekat - 150 ml
Keju yang dah diparut - ikut kesukaan(kalau cheesecream 250gram)
(Sepatutnya guna cream cheese.tapi takde kat dapur dan aku rasa buat resipi camni pun dah cukup sedap)

Cara cara

Masukkan je semua sekali dan kacau2 guna mixer sampai sebati(kalau nak lagi cair,masukkan ja susu cair lagi..tapi lagi manis la..)pastu bleh la letak atas kek yang dah siap dan sejuk tadi..

TIPS

- gunakan air sejuk dari peti ais
- jangan lengserkan loyang dengan butter atau marjerin atau planta gunakan baking paper ja kat bawah sebagai pelapik.kalau takde baking paper,takyah letak apa2.hee
- terbalikkan kek ke atas redai 5 minit selepas dikeluarkan dari oven
- guna lidi untuk cek kek dah masak ke belum.kalau belum masak tepung akan melekat kat lidi
- cairkan butter dalam kuali je.hehe.jangan tunggu dia cair pulak
- satu adunan ni bleh dapat 2 kek loyang 8 "




Kek keju ni bagi aku memang sangat sedap dan kena dengan selera aku..bagi bintang 10/10.hehe.tapi memang agak manis ya kek ni..memang kena potong kecik untuk menikmatinya eh..ambik bebesar memang akan terasa muak la..buat dessert selepas makan memang sesuai.harap2 kengkawan yang cuba kek ni menjadi eh.ada apa apa pertanyaan tanya je aku ok..



56 comments:

  1. syg yg ni boleh order ke? heeee.. minat cheese~~~

    ReplyDelete
  2. yeeyyeee tunggu settle kehidupan kat kl dulu ye.. melaka kan? mmg tmpt fav tuhhhh :D

    ReplyDelete
  3. kalau la ada penggemar kek berkeju kat umah ni, akan ku berhempas pulasan membuatnya huhuh. dah la keju kat sini mulah mulah mulah..

    ReplyDelete
  4. ada masa nak cuba rezeki ni pulak.. hopefully can make it this weekend :)
    Sebelum ni buat main belasah jer letak semua cheese dlm fridge... tu tak meleleh kot... hihihi

    ReplyDelete
  5. @Montana

    Wooo..marilah ke melaka jai..sebijik kek sya bagi.hehe

    ReplyDelete
  6. @Nastyna

    Kalu begitu sya mau pg duduk disana la..sbb keju murah2..disini mahal2..huhu

    ReplyDelete
  7. @nurbijen

    Boleh kak..nanti letak whipping cream dgn susu pekat manis..gerenti melelh..hehe

    ReplyDelete
  8. yummy.. sedapnya kek keju.. tak pernah lagi akak buat sendiri.. boleh cuba resipi adik jika berkelapangan nanti..

    ReplyDelete
  9. strowberi....slurppp......
    bape kali dah cik buat kek cheese ne mesti meleleh punye...cik nak yang tak leleh tapi asyik2 jadik yang meleleh jugak...jhahhahaa

    ReplyDelete
  10. meleleh ayor lior teng0knye..nak buat tak rajen..hehe

    ReplyDelete
  11. Xnk buat tp nk mintak sket bleh? Ngeh ngeh ngeh...

    ReplyDelete
  12. Byk2x bhn tu ayut blm lg jmpe ovelette..kn mne ek ovelette tu.bntuk ye cane?

    ReplyDelete
  13. esok nak buat something cheesy..sudddenly craving for cheesy because of this entry :) nyummy..gerenti sedap ni kan.

    ReplyDelete
  14. @Cik Puan

    Bleh je tak meleleh cik puan..letak keju je..mesti x meleleh..hehe

    ReplyDelete
  15. @ayut

    Ovalette tu warna kuning2 oren ayut.ada juai kat kedai2 kek..kekdg kat kdai runcit pun ada juai ^_^

    ReplyDelete
  16. wah.. syoknya.. makan smpi tertidur ni.. best.. :)

    ReplyDelete
  17. @Khir Khalid

    Mboi..en khir mkn smpai tetdo..hoho..cmna nk knyh nnti ni? ^_^

    ReplyDelete
  18. mai ckitttt... heheee XD

    tiramisu ada? X3

    ReplyDelete
  19. @plain83

    Ada2..macam tau2 ja sya pg stalk dkt blog plain td..hehe..tapi nk tnggai jejak x bleh ni.huhu..

    ReplyDelete
  20. perkkkkh sedap nyer... akak nih penah try bt kek keju tp tak jdi tobat takmo bt lg...

    ReplyDelete
  21. Mak incik ni klu dosukat tahap leleh air liur maun sebaldi dah ni.. menggodanyaaaa....

    ReplyDelete
  22. wey kenapa ko rajin sangat ni. aku pon rajin gak, rajin p pasar malam je la hehe

    ReplyDelete
  23. sedapnye nape la pndai sgt wt bnde2 ni..boleh x kite berjiran blh dpt free kn hehehe

    ReplyDelete
  24. memang fenomena kek ni kan sekarang.. hihi..

    ReplyDelete
  25. Waaa... sedapppnya.. nanti ada masa leh la akk try buat ^_^

    ReplyDelete
  26. ehemm.. nak sikit.. hehe..
    anne pun penggemar ciskek tapi belum berkesempatan lagi nak buat.. tapi kek atas tu sangat2 menyelerakan.. hehe

    ReplyDelete
  27. meleleh air liur akak tengok kek tuh.. huhuhu

    ReplyDelete
  28. menjejeh ayaq lioq temannn
    sedapnyeeee...cheese kesukaan sy

    ReplyDelete
  29. aduiyaii..meleleh dah ni..akak memang suka amat dengan cheese kek ni..tapi nak membuatnyaa macam malas je..macam senang beli je..hihih

    ReplyDelete
  30. sedapnyeeeeee!!
    boleh tak agak2 nak kidnap tuan blog nanti tolong ajar baking untuk buat doorgift wedding ika? hewhew

    ReplyDelete
  31. enth bila akk nk buat kek keju ni..dah lama dok pendng.malas nk kelur carik cheese.boleh?

    ReplyDelete
  32. Err..pertanyaannya, boleh belanja makan ke? heheh

    ReplyDelete
  33. Sy wat topping tu gn cream cheese. X mleleh2 pn.kcau sebati je ke,, x perlu pukul? Sbb sy pukul gn mixer.

    ReplyDelete