Assalammualaikum..selamatpagi
Bukak blog sengih sengih.hehe.tima kasih dik leyla..letak akak dalam bloglist.terharu tahu..kepada kawan kawan jom terjah blog dik leyla eh ^_^
Ni ada resipi kura kura..eh...roti kura kura atau namanya melon pan..aku buat melon pan ni atas permintaan anak sedara aku.aku pun kalau tak tak tau apa bendanya melon pan ni.huhu.rupanya melon pan ni sejenis roti manis dari jepun yang rupanya macam rock melon.memang comey..resipi ni aku ikut dari sini untuk resipi lengkap boleh klik ya..
Bahan bahan doh roti
Yis serbuk segera - 2 sudu kecik
Gula - 1 sudu besar
Air suam - 1/2 cawan
Campur yis dengan gula dalam air suam biar sampai berbuih)
Butter - 30 gram
Tepung gandum - 200 gram
Garam - 1 sudu kecil
Susu tepung - 1 sudu besar
Gula - 1/2 cawan
Telur (dipukul kejap) - 1/2 biji
Campur tepung,susu tepung,gula,garam dan gaulkan.kemudian masukkan yis yang dah berbuih tadi dengan 1/2 telur dan gaulkan sampai jadi doh..kalau melekit tambahkan sikit lagi tepung gandum..gaul gaul sampai tak melekat kat tangan.lepastu baru masukan butter.gaul lagi.kemudian bulatkan doh tu,tutup denagn plastic warp dan biarkan doh tu mengembang dalam 1 jam
Bahan bahan doh biskut
Butter - 60 gram
Gula - 2 sudu besar
Baking powder - 1 sudu kecil
Tepung gandum - 1 cawan
Telur(dipukul kejap) - 1/2 biji
Ada sesetengah resipi guna paste melon untuk bagi rasa melon kat doh biskut ni
Campurkan butter dengan gula,pukul sampai kembang.kemudian masukkan tepung gandum,telur dengan baking powder.pukul sekejap.balutkan doh biskut dengan plastik warp dan simpan dalm peti ais dalam 10-15 minit
Cara cara buat kura kura
Ambil doh roti dan buat bentuk badan kaki,tangan dan ekor kura kura.kemudain ambil doh biskut.lenyek jadi bentuk bulat,gariskan dengan spatula getah macam gmbar kat bawah.kemudian letak atas badan kura kura(doh roti )tadi..biarkan lagi sampai doh roti tu kembang sikit
Ni ada resipi kura kura..eh...roti kura kura atau namanya melon pan..aku buat melon pan ni atas permintaan anak sedara aku.aku pun kalau tak tak tau apa bendanya melon pan ni.huhu.rupanya melon pan ni sejenis roti manis dari jepun yang rupanya macam rock melon.memang comey..resipi ni aku ikut dari sini untuk resipi lengkap boleh klik ya..
Melon pan kura kura yang comey..
Bahan bahan doh roti
Yis serbuk segera - 2 sudu kecik
Gula - 1 sudu besar
Air suam - 1/2 cawan
Campur yis dengan gula dalam air suam biar sampai berbuih)
Butter - 30 gram
Tepung gandum - 200 gram
Garam - 1 sudu kecil
Susu tepung - 1 sudu besar
Gula - 1/2 cawan
Telur (dipukul kejap) - 1/2 biji
Campur tepung,susu tepung,gula,garam dan gaulkan.kemudian masukkan yis yang dah berbuih tadi dengan 1/2 telur dan gaulkan sampai jadi doh..kalau melekit tambahkan sikit lagi tepung gandum..gaul gaul sampai tak melekat kat tangan.lepastu baru masukan butter.gaul lagi.kemudian bulatkan doh tu,tutup denagn plastic warp dan biarkan doh tu mengembang dalam 1 jam
Bahan bahan doh biskut
Butter - 60 gram
Gula - 2 sudu besar
Baking powder - 1 sudu kecil
Tepung gandum - 1 cawan
Telur(dipukul kejap) - 1/2 biji
Ada sesetengah resipi guna paste melon untuk bagi rasa melon kat doh biskut ni
Campurkan butter dengan gula,pukul sampai kembang.kemudian masukkan tepung gandum,telur dengan baking powder.pukul sekejap.balutkan doh biskut dengan plastik warp dan simpan dalm peti ais dalam 10-15 minit
Cara cara buat kura kura
Ambil doh roti dan buat bentuk badan kaki,tangan dan ekor kura kura.kemudain ambil doh biskut.lenyek jadi bentuk bulat,gariskan dengan spatula getah macam gmbar kat bawah.kemudian letak atas badan kura kura(doh roti )tadi..biarkan lagi sampai doh roti tu kembang sikit
Atas - Doh roti untuk membentuk badan kura kura
Bawah - Cengkerang yang dihasilkan dari doh biskut
Selalunya melon pan ni diorang buat bentuk macam rock melon la.tapi aku suka bentuk kura kura..nmpak comel je..hehe
Melon pan kura kura yang belum dimasak ^_^
Bakar melon pan ni dalam ketuhar gun api atas bawah selama 20 min atu sampai masak la..suhu 180 darjah celcius.dah siap masak tu..tunggu dia sejuk.celup cengkerang kura kura tu dalam gula castor.dan dah boleh makan.
Aku buat ikut yang aku rasa mudah la.hee..untuk badan kura kura tu menggunakan resipi roti yang biasa aku gunakan.dan cengkerang kura tu gunakan resipi macam resipi biskut je..tu dia rangup rangup
Aku punya melon pan ni tak bape kembung sebab aku tak biarkan doh roti tu kembang lagi.aku terus pegi masuk oven je.huhu..aku dah ngntuk dah time uli kura kura ni..pukui 2 pagi kut..jadi hasilnya tak la berapa memuaskan ati aku..tapi rasanya masih sedap..hehe
Siap je melon pan ni..memang aku sengih sengih..teruja jugak la walaupun dia tak mengembung..untuk percubaan pertama..aku rasa agak mencabar jugakla..sebab kena baca cara cara buat tu sampai berapa kali..huhu.aku akan cuba untuk buat melon pan ni lagi..bersemangat melon..ngeh..ngeh...
Pembuat melon pan..letak sekejap aje..i is pemalu..huhu
nak try buat lah..tapi tak tau jadi ke tak..tak prnah buat roti2 ni..macam sedap je..
ReplyDeleterasa sayang nak makan.. ngeh2..
ReplyDeleteyang buat doh roti tu tepung gandum brapa banyak?mentega agk2 30gram brape sudu eh?hee
ReplyDelete@Risha Melon
ReplyDeleteTepung gandum dalam 200 gram.mentega tu dlm 2 sudu besar..eh eh..nama risha ada melon jgk la.hehe
@nuyui a.k.a miss YUI
ReplyDeleteMmg yui..yg ada kat umah ni..simpan dalam tupperware lutsinar..nk mkn sayang..hehe
pewit pewit pewit !!!
ReplyDeletesedapnya sayang nak makan
ReplyDelete@Fazleyatul Aini
ReplyDeleteHaha..pewit2 balik..bru je snggh blog lieya td..hehe
@Nurzakiah Hanum
ReplyDeleteComey2 kan..hehe
alahaii..comelnyaa roti ni..nampak gebu..mesti yummy..1st time sya letak gambar sendiri..baru tau empunya blog..hihi
ReplyDelete@~MommyAqilMedina~
ReplyDeleteHehe..by request ni mommy aqil..letak kejap :D
comelnye..
ReplyDeletemcm sayang je nak makan kalau dah comel mcm niy..hihi..pernah ada pengalaman buat kuih,,bentuk berbeza tp rasa semuanya sama je..hahahah...
ReplyDeletehehe melon .. ala sbnrnye tak ada penimbang..bahan dah ada tu nak buat..200grm tepung tu agak2?2 cawan ke?hee
ReplyDeletealololo comeynyaaaa. sayang pulak nak makan.
ReplyDeletep/s: akak, tolong doakan adik akram. die kene strok. sebaya dengan kita :(
di jepun diorang panggil meron pan.. waa.. rindu roti ni.. sedap dan wangi sangat..
ReplyDeleteoven wosak.. acane!!!??
comelnya kura2 tu :)
ReplyDeletekan dah agak dah...kure2 bukan belalang...hahahahhaa...
ReplyDeletetengok bahan2 mcm senang je..tapi cik tahu byukan mudah seperti yang di jangkakan..
kalau fiza tak tahu la jd ke tak bentuknye.. cantik.. mmg nk kene rajin..
ReplyDeleteconfirm la sedap kalau awak buat kan..pasni kalau buat lagi pasti kembung kan..nice try :)
ReplyDeletecomeynya kura2.. nk makan pun rasa syg ni.. hehehe
ReplyDeleteRajinnya buat kura2 tu. Nak sket ☺☺
ReplyDeletekura2 comel
ReplyDeletenampak sedap je
mcm sedapa je macam sedap je. hik2.
ReplyDeletebetul betul rajin..berjaga malam sampai jam 2 pagi buat biskut kura kura hahaha..luar biasa ni, gadis. Apa pun tahniah dik, kura kura nya comel, sayang nak makan.
ReplyDeletenextime buat kura2 bunting pulak :P hehehe memey kreatif demo ni tau, rajin. I rasa kalau I buat, mesti cacat salah satu anggota kura2 ni, confirm la.
ReplyDeletekenapa mereka comel sangat..? stress rasa tau dak..? :D
ReplyDeletecomel sangat!
ReplyDeleteWah.. comelnya.. nmpak pun menyelerakan tp syng juga nk makan.. :D
ReplyDeletecomelnya bentuk kura2.. nak cuba buat lah nanti :)
ReplyDeleteBuat dila.memang best dan comey
DeleteMeron pan!! Oishiso!! (Roti melon!! Nampak sedap!!) XD
ReplyDeleteArigato2,hehe.pndai ckp arigato je pun ni plain.haha.
Delete