Assalammualaikum..selamat petang..
Selamat berhujung minggi kepada semua..hari ni sarapan roti yang aku buat semalam je..mentang2 dah terer sikit2 buat roti..hehe..sekali uli uli roti ni,mesti nak lagi tau..dah rupa ketagih roti pulak..hehe.ada yang tanya resipi roti yang aku gunakan.jadi aku sertakan sekali resipi rotinya eh..
Roti yang gebu gebu dan lembut aje
Aku buat roti ni ikut resipi dari ceria resipi (terima kasih ya ^_^)cuma sikit sikit je aku tak letak sebab barang barangnya takde kat rumah.aku cuma gunakan apa yg ada je.jadi untuk resipi yang penuh dan jelas boleh la ke blog ceria resipi ni
Bahan bahan
Yis segera - 1 sudu kecil
Gula - 1 sudu besar
Air - 1 cawan
Campurkan yis dan gula dalam air tu dan biarkan sampai berbuih
Tepung gandum/tepung roti - 300 gram
Bread improver - 1 sudu besar
Bread softener - 1 sudu kecil
Telur - 1 biji(ambil putih aje)
Butter - 2 sudu besar
Susu tepung - 2 sudu besar
Garam - 1 sudu kecil
Vegetable shortening - 1 sudu kecil
Cara cara
Campur tepung,bread improver,bread softener,garam dan susu tepung.gaul2 sebati.kemudian baru masukkan telur putih,butter dan jugak shortening.gaul gaul lagi.dah agak sebati tu,masukkan air yis tadi.uli uli sampai jadi doh..kalau lembik,tambahkan tepung gandum sikit.uli sampai doh tak melekat kat tangan.
Kemudian biarkan doh tu mengembang.penyek pemyek kejap..dan bolehla uli ikut bentuk kegemaran.biarkn lagi doh tu mengembang dalam 2 jam.sebelum letak dalam loyang.sapu butter kat keliling loyang dulu eh.bakar dalam oven guna suhu 180 darjah celcius selama 30 minit
Boleh diaorang sengih sengih tengok aku buat doh roti ni camni..huhu..seni tahu..seni...
Ni roti yang terhasil ya..dah macam corak kulit kura kura aku tengok.hehe..tapi sedap ok..hehe
pandainya buat.. terus lapar tengok roti gebu adriana hehe :)
ReplyDeletehebat.. pndai buat roti..
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletenampak macam senang kau buat roti even aku tau susah giler...
ReplyDeletehehe.
Mcm nyaman. Nak jugak :D
ReplyDeleteMakan ni panas2 waktu petang sambil pekena teh o... pieww.. heaven.. :)
ReplyDeletesalam yana..
ReplyDeletebestnya makan roti..nampaknya sudah makin terer buat roti ya..hihi..
terliurnya akak....
ReplyDeleteBread improver
Bread softener
Vegetable shortening
susah tak nak cari....
Hebat!!!!. tetiba teringat nak makan roti letak kismis, badam dan buah buahan kering. wah..kalau la jemari ni sepandai kamu kan...
ReplyDeleteAsal tak letak nama roti kura-kura? Panggg sebijik muahahaha. Macam mudah jer, tapi bread improver semua tu I tak tau la nama dia apa kat sini, nak kena cari penterjemah dulu. Ini kalau tunjuk kat papa JJ mesti dia gedik nak buat roti gak ni.
ReplyDeleteWahhhh!!!! sedapnya..tetiba lapar..hehe
ReplyDeletemakanan utk hi-tea :D
ReplyDeletecik tengok macam buat donut jeerrrrr...bahan2 jer beza dan cara masak nye kan...
ReplyDeletewah..special..
ReplyDeleteBaca entri ni tengah-tengah malam, tiba-tiba mengidam nak makan roti pula.
ReplyDeletewahhhh..pandainya dah mcm roti kat kedai lah :)
ReplyDeleteteringin juga nak baut roti.... tapi sampai skrang saya tak pandai buat benda yg perlu guna yis.. langsung tak serasi dgn yis... huhuhu
ReplyDeletemsuk blog ni je mesti terliur.. hukhukkk
ReplyDeletesaya lbh suka campurkan yis kering , gula dan air , kacau sebati , biarkan hingga naik dan berbuih .
ReplyDeletelepas tu barulah saya campurkan dengan tepung serta bahan2 dan uli ... saya ni suka campak2 jer ... heheheee
pandainya syaz buat... comel, bentuk pon mcm kulit kura2. hehe
ReplyDeleteyummy.. sedapnya.. boleh akak mencuba jika berkelapangan nanti..
ReplyDeletegood job! boleh bukak bakery pasni :)
ReplyDeleteawak nie kan boleh bukak restoran kedai bakery besar2 nie. pandai masak. untung encik suami nanti. perut terisi je. haha
ReplyDeletelau x ckp mcm kulit kura2 mmg xpasan pun mcm kulit kura2 ni siap menelek eh eh aah cam kulit kura2 hahahaha
ReplyDeletetp siyes rajin sgt buat..k.el pun ada niat gak nak wat roti ni..tp xtaulah bila nak buatnya ekekeke
minat kita same. cume saya seorang pemalas. hahaha
ReplyDelete