Saturday, 16 November 2013

Resipi Roti Buku



Assalammualaikum..selamat petang..


Selamat berhujung minggi kepada semua..hari ni sarapan roti yang aku buat semalam je..mentang2 dah terer sikit2 buat roti..hehe..sekali uli uli roti ni,mesti nak lagi tau..dah rupa ketagih roti pulak..hehe.ada yang tanya resipi roti yang aku gunakan.jadi aku sertakan sekali resipi rotinya eh..


Roti yang gebu gebu dan lembut aje

Aku buat roti ni ikut resipi dari ceria resipi (terima kasih ya ^_^)cuma sikit sikit je aku tak letak sebab barang barangnya takde kat rumah.aku cuma gunakan apa yg ada je.jadi untuk resipi yang penuh dan jelas boleh la ke blog ceria resipi ni

Bahan bahan

Yis segera - 1 sudu kecil
Gula - 1 sudu besar
Air - 1 cawan

Campurkan yis dan gula dalam air tu dan biarkan sampai berbuih


Tepung gandum/tepung roti - 300 gram
Bread improver - 1 sudu besar
Bread softener - 1 sudu kecil
Telur - 1 biji(ambil putih aje)
Butter - 2 sudu besar
Susu tepung - 2 sudu besar
Garam - 1 sudu kecil
Vegetable shortening - 1 sudu kecil

Cara cara

Campur tepung,bread improver,bread softener,garam dan susu tepung.gaul2 sebati.kemudian baru masukkan telur putih,butter dan jugak shortening.gaul gaul lagi.dah agak sebati tu,masukkan air yis tadi.uli uli sampai jadi doh..kalau lembik,tambahkan tepung gandum sikit.uli sampai doh tak melekat kat tangan.

Kemudian biarkan doh tu mengembang.penyek pemyek kejap..dan bolehla uli ikut bentuk kegemaran.biarkn lagi doh tu mengembang dalam 2 jam.sebelum letak dalam loyang.sapu butter kat keliling loyang dulu eh.bakar dalam oven guna suhu 180 darjah celcius selama  30 minit



Boleh diaorang sengih sengih tengok aku buat doh roti ni camni..huhu..seni tahu..seni...



Ni roti yang terhasil ya..dah macam corak kulit kura kura aku tengok.hehe..tapi sedap ok..hehe



25 comments:

  1. pandainya buat.. terus lapar tengok roti gebu adriana hehe :)

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. nampak macam senang kau buat roti even aku tau susah giler...

    hehe.

    ReplyDelete
  4. Makan ni panas2 waktu petang sambil pekena teh o... pieww.. heaven.. :)

    ReplyDelete
  5. salam yana..

    bestnya makan roti..nampaknya sudah makin terer buat roti ya..hihi..

    ReplyDelete
  6. terliurnya akak....
    Bread improver
    Bread softener
    Vegetable shortening
    susah tak nak cari....

    ReplyDelete
  7. Hebat!!!!. tetiba teringat nak makan roti letak kismis, badam dan buah buahan kering. wah..kalau la jemari ni sepandai kamu kan...

    ReplyDelete
  8. Asal tak letak nama roti kura-kura? Panggg sebijik muahahaha. Macam mudah jer, tapi bread improver semua tu I tak tau la nama dia apa kat sini, nak kena cari penterjemah dulu. Ini kalau tunjuk kat papa JJ mesti dia gedik nak buat roti gak ni.

    ReplyDelete
  9. cik tengok macam buat donut jeerrrrr...bahan2 jer beza dan cara masak nye kan...

    ReplyDelete
  10. Baca entri ni tengah-tengah malam, tiba-tiba mengidam nak makan roti pula.

    ReplyDelete
  11. wahhhh..pandainya dah mcm roti kat kedai lah :)

    ReplyDelete
  12. teringin juga nak baut roti.... tapi sampai skrang saya tak pandai buat benda yg perlu guna yis.. langsung tak serasi dgn yis... huhuhu

    ReplyDelete
  13. saya lbh suka campurkan yis kering , gula dan air , kacau sebati , biarkan hingga naik dan berbuih .
    lepas tu barulah saya campurkan dengan tepung serta bahan2 dan uli ... saya ni suka campak2 jer ... heheheee

    ReplyDelete
  14. pandainya syaz buat... comel, bentuk pon mcm kulit kura2. hehe

    ReplyDelete
  15. yummy.. sedapnya.. boleh akak mencuba jika berkelapangan nanti..

    ReplyDelete
  16. awak nie kan boleh bukak restoran kedai bakery besar2 nie. pandai masak. untung encik suami nanti. perut terisi je. haha

    ReplyDelete
  17. lau x ckp mcm kulit kura2 mmg xpasan pun mcm kulit kura2 ni siap menelek eh eh aah cam kulit kura2 hahahaha
    tp siyes rajin sgt buat..k.el pun ada niat gak nak wat roti ni..tp xtaulah bila nak buatnya ekekeke

    ReplyDelete
  18. minat kita same. cume saya seorang pemalas. hahaha

    ReplyDelete