Tuesday, 22 October 2013

Membuat Daun Dan Rose Dengan Buttercream



Assalammualaikum..selamat malam..

Harap semua yang membaca jangan merasa bosan nak ke blog aku..sebab asyik asyik cerita pasal makanan,kek..huhu..disebabkan minat aku sekarang lebih ke arah membaking ni..jadi blog ni akan penuh dengan gambar gambar sebegini je la..hehe..arap pembaca2 semua bertabahla tengok gambar gambar makanan dan juga kek ..ngeee hehe..


Ini dia...inilah hasil percubaan pertama aku buat bunga rose(tetiba teringat kak rose)hehe dengan menggunakan buttercream..ngeh..ngeh..aku sengih sengih tengok rose ni walaupun tak berapa perfect tapi dah cukup membanggakan bagi aku ni...huuu..


Ni pulak daun yang aku buat juga menggunakan buttercream..aku hentam je picit2 buttercream tu..haha jadila macam macam jenis daun..yang tak menjadi pun ada..hoho


Tayang sekali lagi rose buttercream percubaan pertama ni..ati berbunga bunga macam rose ni jugak..aku belajar ni kut youtube.hehe.aku nak pergi kelas deko deko kek,aku tak tau kat mana..wuu..jadi aku belajar je la sendiri..kalau ada kawan2 yang tau kelas2 deko kek yang ada,nanti bagitau la aku..aku nak join..bersemangat ni dengan hobi baru aku ni.disamping dapat menghasilkan sesuatu yang cantik cantik,perut pun kenyang..hohoho..



41 comments:

asha hana said...

kreatif. haha aduhh. terasa mcm nak grab je gambar nie nak makan. haha

Khir Khalid said...

Cantik & kreatif.. dekorasi kek mood romantis tu hehee :D

Incik Zarif said...

buat sendiri? serius cun. hehehe

adrianna syaz said...

@asha hana

Hehe..sila2..klu dkt leh je mik ni..

adrianna syaz said...

@Khir khalid

Seromantik tuannya..hehehe

adrianna syaz said...

@Incik zarif

Ye..sya bjat sendri...tima kasih2.. :D

Vee said...

org berseni ni , wpun first time , tetap jadi . tapi klu kerastangan cam saya nih , campak ke laut ler jwpnya ... heheheee

Vee said...

org berseni ni , wpun first time , tetap jadi . tapi klu kerastangan cam saya nih , campak ke laut ler jwpnya ... heheheee

adrianna syaz said...

@Vee

Hehe..boleh la sikit2 ni..buat2 hobi2 ni..

Huny eda said...

wahhh..creative la u dear...sy tdk pandai buat dlm hal bgini.

Azhafizah Md Nor said...

pandainya awak buat..once dah pandai mesti nak buat lagi kan..bak kata orang pratice make perfect!

adrianna syaz said...

@Huny eda

Sikit2 je huny..saja try2 ni :D

adrianna syaz said...

@Azhafizah Md Nor

Betul tu..kna praktis banyak2 kali ni.. :)

Cinta Ninja (CN) said...

dah tak perlu pergi jauh-jauh. percubaan yang sangat awesome!

adrianna syaz said...

@Cinta Ninja

Sikit2 je boleh ni..sya cuba2..hehe :)

nohas said...

kalau ada bunga-bunga buttercream ni atas kek, mesti target nak that portion of cake..best je bila gigit.

Practice makes perfect, oleh itu, buatlah kek selalu..*moral support*..

Nastyna said...

Usahkan u, i tengok ni pun sengih2 tumpang bangga. I mmg kagum dengan orang yg berseni ni, sebab I tangan keras, usahkan rupa bunga, lalang pun tak kan jadi.

adrianna syaz said...

@nohas

Hehe..betul tu...tima kasih bg moral support ya...sgt dihargai :D

adrianna syaz said...

@Nastyna

Tima kasih...mmg kmbng idung kejap sbb rose ni mnjd..hehe..:)

Liza Razak said...

wahhh...berbakat betul ni :)

Miss Brenito said...

jadiklaaaa tuh.. comernyer rosey tuh tau... kretip sungguh la tangan tuan tanah nih..

Syida Rasyidah said...

waahhh rajinnya buat bunga tu.. nampak mcm senang je eh :)

Montana said...

wow...teruih rasa lapaq ni,,,serius..rasa mcm tengahari ni nak makan kek sebagai pencuci mulut heheheh

lia said...

sedap nyer wpon hanya tgk jer...

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

cantik.. terima kasih di atas perkongsian..

Rai Ourkizuna said...

oip..cantik la nih utk belajar kat youtube je.. syaz, kawan saya ada buat private class utk deko deko kek.. tapi kat shah alam la.. boleh seach sister's cakery kat fb. atau nama ilyana isa.. cantik2 kek dia tau.

NURSHAKIRA ABDUL HALIM said...

Bagusnya jadi orang kreatif ni ya..seronok je tengok..huhu

Lieya Von Jay said...

weeeeeeeeee..best nya. dtg sini bukan nya bosan tapi jeles sebab hari2 mesti ada ja benda baru. liya suka jugak baking sebab tu laaaa kalo dtg sini jeles memanjang hehhee. nak buat jugakk tapi xretii

Ummialyaanas said...

ok2..ini sgt cantek..mau jeles...!
sy xreti sesgt guna buttercream + nozzle..jd sifu plissss...hehe

Deqla Manjew said...

kreatif sungguh kamu ni dear.. ada je menda dia nak buat..rajin sgt!

mama maman aka yana said...

serius.. cantik sgt.. :)

nadia rashid said...

ini guna acuan ke atau guna pipe bag tu..jadi lah ni..:D

Kesuma Angsana said...

kira jadilah ni.. kreatif !

Lynna Ghani said...

Waduh waduh.....lapor la nnt kalau selalu jenguk blog ni hehehe :P akak pon suka baking....tp takmo letak kat blog gardening...nnt org tgk pon pening hahaha....:P nnt try fondant plak,,,,,akak prefer fondant sbb tak sememeh mcm buttercream icing...lgpon main fondant (bkn main pondan ok hahahahahaha :P) boleh gentel mcm kita main plastisin masa kecik2 dulu...tu yg best tu hehehe...:)

Nafira usof said...

eh eh.. jadik dh tu..
lepas nih mesti lagi cantek.
teruskan usaha!

dak-eiza said...

mmg sdg bertabah kan ati
artistik la dia nih
kite tangan pengkau
kelim kuih karipap pon x lepas..inikan bunga2 cenggini
hahaha

dilaella Ella said...

bestnya pandai buat rose,, cantik :)

J.Syazwana said...

takpe kite suka je tengok gambar makanan ni. ngegegege

Puan Kutu said...

klu dh minat apa pun boleh.nmpk perfect je walau belajar sendiri..mmg berbakat

♥ Mrs. Secretary ♥ (FARAH) said...

Cantiknya rose..=D

~MommyAqilMedina~ said...

cantik dan kreatif!tangan berseni..bestnyaa..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...