Friday, 6 December 2013

Resipi Sugar Cookies Dengan Topping Royal Icing



Assalammualaikum..selamat petang..



Salam jumaat buat semua..terima kasih buat kengkawan yang sudi join ga aku lagi eh..tak sangka ramai yang sudi join ga aku..best2.mintak maaf la kalau ada salah silap kat ga ni..maklumla baru first time aku buat ga ni..huhu ^_^ .sebab dah berapa hari takde cerita pasal makanan, aku pun dah start teringat2  nak cerita balik.hehe..jadi hari ni aku nak kongsikan resipi sugar cookies yang aku buat hari tu.boleh buat doorgift dan hiasan meja candy buffet.


Sugar cookies comel2..

Bahan bahan

Butter - 1 cawan (225 gram)
Gula castor - 1 cawan (225 gram)
Tepung - 3 cawan (450 gram)
Telur - 1 biji
Tepung penaik - 1 sudu kecil
Esen vanilla -  sudu kecil
Garam - 1 sudu kecil
Susu tepung - 2 sudu besar

Cara cara

Memula campurkan butter dengan gula dan dimixerkan sampai kembang,kemudian masukkan telur dengan esen vanilla,mixerkan lagi sampai sebati,kembang.baru masukkan tepung,tepung penaik dan jugak garam.gaul gaul je dengan tangan atau spatula getah tu..sampai jadi macam gambar kat bawah


Doh biskut yang dah siap


Letakkan atas plastic warp dan tutup kemas2.simpan dalam peti ais dan biarkan selama 4 jam atau lebih bagus semalaman

Lepastu boleh keluarkan dan bentukkan pakai bentuk bentuk acuan yang digemari.aku ada acuan love ni je.huhu.


Biskut yang dah siap dibakar

Dah siap dibentukkan masukkan dalam oven menggunakan suhu 170 darjah celcius menggunakn api atas bawah selama 20 minit

Bahan bahan untuk royal icing

Putih telur - 1 biji
Gula icing - ikut kekentalan icing
Esen vanilla - 1 sudu kecil

Cara cara

Mixerkan telur sampai kembang dan bertanduk..macam nak buat pavlova tu..masukkan esen vanilla dan gula..gaul gaul dan masukkan gula icing sampai bancuhan kental dan tak cair.lepastu boleh la masukkan kaler apa yang disukai eh..


Tunggu biskut sejuk,baru boleh letakkan gula icing tu kat atas biskut ya..dan biarkan icing tu kering selama beberapa jam.baru boleh simpan.

Aku kurang pandai nak tulis tulis resipi ni.jadi aku tulis simple2 je ni.arap2 boleh faham la ya..huhu..lagipun,sebab resipi aku ni aku tak copy paste mana2 jd mungkin ayat agak berterabur disitu..ngeh..ngeh..

Selamat mencuba eh kengkawan..




37 comments:

Asha Lya said...

alamak comelnya sesuai jdikan buag tangan

Liza Licha said...

buat doorgift ni best dear :)
cantik pun cantik

Kathy R'bain said...

sedap dan cantik..

Azhafizah Md Nor said...

Tq syaz share resepi..nanti fiza try buat ye :)

Akeyla Azmi said...

Aaaaaaaaa sedapnyaaaaa!!!
Nakkkkkkkk :(((
plsss pretty plsss heheheh

Rapunzel Cikilolo said...

ooo dr biskut ke asalnye?

hehe.

Fiza Rahman said...

Simple jer resipinya yer.

Cik Puan said...

alahai...nampak sonang je...tp cik thu msti susah nak buat ne...nak kasi kaler2 lagik..

Rasp said...

baca cam senang tapiiiiiiiiii
bila mmg malas cam ahkak ni...
yg senang punnnnnn susah hihihihihihi....
post jer lah kat i se-tin biskut tu hahahahaha

Rai Ourkizuna said...

da boleh business door gift ni syaz! cantikkkk

Deqla Manjew said...

comei..thanks sharing resepi dear..jgn lupa tau tgk smula entri GA deqla tu.. sbb deqla ada update video dlm tu. haha. =D

Nurul said...

Comey sugar cookies tu...

Buat macam2 bentuk, lagi comey kan... Rajin Yana ^__^

Erza Japar said...

erk pndainye wut cookies..comey lak tu..syg lak nk mkn..kih3x..tgk mcm senang je..tp xconfident nk buat..tkut keras...kih3x...ade petua x?

adrianna syaz said...

@Erza Japar

Hehe..boleh kak..kalau nk lembut jgn lebih letak tepung,pastu letak susu tepung 2 sudu.:D

Eza Ridzwan said...

terer!!!!..akak xnak salin resepi...tlg buat utk akak...hahahaha..

Puan Kutu said...

bahan n cara pun sonang..boleh buat ni bila dtg rajin nti..:)

Farhain Azmi said...

Thanx yana kongsi resepi ni.. aish rsa mcm nk meniaga doorgift pula..hihi

asha hana said...

comelnya. tak tergamak nak makan. huhu

atien zuraidah said...

pandai buat sdri,saya pandai makan je..hihi..cumel je..mintak sikit boleh nak rasa..hihi

Cik Mun said...

comel sgt..syg nak makan nanti..

Aku Penghibur said...

wahh pandainya but sendrii ..nampak menarik

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

comelnya.. pandai adik buat sendiri.. :D

Ren Oh. said...

huhu nampak comel nampak sedap :D

Affy Afiqah said...

ika kalau kat rumah ni jarang dapat baking sangat sebab mama dia punya dapur susah nak kumbah2 barang..nanti dia bising barang dia itu ini takde laa bagai semua, berpindah tempat etc hahahaha

so ika jarang baking kalau kat rumah, paling2 pun buat kek or pavlova je...kalau nak buat experiment baking yang lain ni tak berkesempatan laa nak buat...

pastu ika suka masak2 italian food, masalahnya kalau kat rumah takkan ada sesiapa makan sebab family tak makan italian food sobs...biasa ika buat kat hostel...kawan2 ada makan, then selalu buat untuk gather dengan kawan22 campus..rasa free laa kalau nak memasak selain kat rumah ni..kat rumah terhad sikit..hewhew

nanti bila2 ika try ye resepi ni ;)
sorry terkomen panjang hahahaha

Vee Lea said...

Rajin nya nak bake. Vee paling2 pun oreo goreng tu je. Hahaha..

Anne Nurain said...

comelnya bentuk love2..
mesti manis kan biskut ni? hehe..

plain83 said...

waahh nnt kalo ada masa (serta kerajinan) boleh la try buat nihhh~ X3

Eyma su said...

wah nampak sedap..rasa mcm nak buat bentuk lain jer =D mesti comel ^^

~MommyAqilMedina~ said...

Dear..bestnyaa pandai buat cookies!haih..agak-agak boleh tempah tak cookies camni?

Anis Farhana said...

comel sangat. lapar lak bila tengok >.<

Risha Melon said...

nak buat tapi mixer tak de >< jadi ke kalau pukul\blend hehe? ari tu melon pan buat tak jadi :'(

dilaella Ella said...

boleh cuba ni, memang comel biskut yang adrianna buat :)

Khir Khalid said...

Berselera pulak sy tengok ni hmmm.. mintak sikit, boleh.. :D

Fatanah Khirizan said...

comelnya! :) warna warni lagi tu,hehe :) memang menarik perhatian la... :D

Affy Afiqah said...

kalau kita baking apa2, boleh ke ganti tepung gandum dengan tepung jagung??

Khai♥Rin : anies said...

Br tgk da leleh ni...cm ne kalu rs? ;)

memmetlenggeng said...

butter cookies kena buat dengan pure butter baru betul2 sedap. Tak banyak bahanpun takpe, kalau guna pure butter. Tp letak icing sugar ni memang lebih sedaplah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...