Tuesday, 1 October 2013

Resipi Puding Karamel Cambest



Assalammualaikum..selamat pagi..

Semalam lepas habes bw blog kengkawan,habes aku settle2 keja sesikit,aku terajin nak buat puding karamel.aku sangat suka puding karamel.nama je makanan manis manis semua pun kegemaran aku..hihi..


Oo..lihatlah watermark aku..cantik kan?ngeh..ngeh..tima kasih kepada kak mialiana sebab berkongsi dalam entry watermark gambar secara mobile
Kalau tak tengok la watermark aku sebelum ni.huuu..kejap kecik,kejap besar da..

Ni la gambar puding karamel yang sempat diambil sebelum dilicinkan beramai ramai..hehe..


Lihat kiwi itu...hoho.nyum2

Bahan bahan karamel

Gula - 1 cawan
Air - 1 cawan

Cara buat karamel

Masak gula guna api sederhana sampai perang,bila dah perang tu masukkan air.kacau kacau sampai sebati..kemudian..letak tepi..


Karamel yang dikacau dengan penuh perasaan.


Bahan bahan puding

Telur ayam - 5 biji
Susu sejat - 1 tin
Esen vanilla - 1 sudu kecil
Gula - 3 sudu besar

Cara buat puding

Telur dipecahkan dalam bekas lain,kacau kacau sekejap.ketepikan.ambil susu sejat,panaskan campur sekali esen vanilla dengan gula.sekejap je untuk larutkan gula tu.lepas dah diangkat campur dengan telur.gaul rata.

Kemudian letak karamel tu sikit dalam bekas sebelum masukkan puding tu kat atas karamel.tapi tapis dulu eh..kalau tak berketul nanti puding tak lawa..hehe.(ada sesetengah resipi letak 2 sudu tepung jagung..tapi aku tak letak.)


Letak macam ni eh


Tak sempat ambil gambar satu satu.kira nak buat cepat cepat je sebab nak makan pun cecepat.ngee.

Kemudian kukus pakai api sederhana selama setengah jam..inilah hasilnya.sila dekorasi menggunakan imaginasi sendiri ya..mesti cantik lagi.hehe..


Motif ulang tayang gambar?sesaja..hehe..sebab nampak sungguh sedap..ngee..

Sila simpan dalam peti sejuk untuk kesedapan yang tidak terhingga eh..



32 comments:

Cik Puan Rara said...

wow cantik nya deco.hehehe.nt nk try lah.ritu akk buat xjd.

adrianna syaz said...

@Cik Puan Rara

Hehe..akak buat la nnti..jgn lupa post gmbr..nk tgk jgk..in shaa Allah..menjadi :D

Khir Khalid said...

Peww.. sedap. Karemel mmg menyelerakan..

nadia rashid said...

cute bekas nyer..elok jugak buat dlm bekas kecik2...karamel tu resipi lain tang bubuh air...nantinak try la yg bubuh air...tq for sharing

dilaella Ella said...

sedapnya :) thanks untuk resepi ni ^^

TelingaBulat said...

nyum2 sedakkk nyee

Norhasniza Khalid said...

wow! dah la comel, sedap pulak tu.. mama bookmark lah, nanti nak try buat..

wahida said...

biasa buat sbb anak2 suka...tapi tgk sis punya ni, lebih mengancam la presentation dia...huhu...sumpah terliur!!


salam, tengs drop by my blog n following mine, saya follow sini balik ye, nice blog!!

Deqla Manjew said...

wow.. rajinnya buat karamel..!

Haryati Faizal said...

sedapnye...rs camnak buat pulak....

Dianaa said...

erk! terliur tengok. ekeke

Cik Eka said...

sedapnya.. kita suka buat tapi x suka makan. hehehe

adrianna syaz said...

@Khir khalid

Mmg sdap kn..hehe

adrianna syaz said...

@Nadia rashid

Sya sllu buat bekas kcik.snang bg sorang satu..hehe..welkm nadia :)

adrianna syaz said...

@Dilaella Ella

Welkam bebeh :)

adrianna syaz said...

@Telinga bulat

Sgt sedap :D

adrianna syaz said...

@Norhasniza khalid

Nnti mama deko lawa2..tu nmpk lagi sdp tu.hehe

adrianna syaz said...

@Wahida

Hehe..tima kasih kmbali ya..:D

adrianna syaz said...

@Deqla manjew

Rajin sikit je ni..malas yg lbih hehe

adrianna syaz said...

@Haryati faizal

Buat jgn x buat..gerenti sdap :D

adrianna syaz said...

@Diana

Nyum2 ni diana :D

adrianna syaz said...

@Cik eka

Rajin tu..takpe..bg anak2 sedara je mkn..hehe

~MommyAqilMedina~ said...

nampak sedapnyaa..kena try jugak sebab nampak simple je kalau nak buatnya kan..hihihi..kena RAJIN!..hihi..thanks dear share recipe..

adrianna syaz said...

@MommyAqilMedina

Netul tu akak..hehe..welkam kak..nnti2 leh cuba buat kak :)

kacang buncis said...

salam adriana...tq ye singgah blog sue....komen sekali...tima kaseh ye syg

Norniwanie Nasarudin said...

Salam kenal adriana...nice sharing..selalu beli je puding caramel then sekarang dah boleh cuba buat sendiri..bahan-bahannye pun tak terlalu kompleks kan..thanks ye..:)

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

sedapnya.. akak nak cuba buat juga la nanti..

Uncle Lee said...

Hi Adrianna, This coming to you from Canada. Bahasa saya sebelum Merdeka, da out of tune, so will comment chakap England, ha ha.
Wow! I love this caramel pudding. And your photography very high standards too. Outstanding!
I sure would love a couple of pieces.

Can see you have a black belt in baking...
You have a nice day, and simpan satu lagu dalam hati.
Lee.

E'in said...

sedapnyeeeeeeeeeee... feveret ein nie...

Zee Suhaini said...

wowwww nampak gojes plak pudingnya..meleleh akak tengok pon..
btw, suka la masuk sini..nyaman jer background..

Hafiza AizZawa said...

bila la fiza nak rajin buat2 mkn cm nie.. sedapnye

TukangKebun said...

Wah wah wah bestnya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...