Wednesday, 23 October 2013

Resipi Puff With Chocolate Filling



Assalammualaikum..selamat petang..

Tadi aku letak gambar puff..hehe..ingat nak ww..tapi tak jadi la..hehe..kena taip taip jugak..sebab nak bagi resipi kat kawan kawan..ini resipi yang aku buat untuk menghasilkan puff ni..


Nyum nyum..hehe..


Bahan bahan

Tepung gandum - 1 cawan
Telur - 3biji
Air - 250 ml
Gula - 1 sudu
Butter - 100 gram


Cara cara

Masukkan butter dengan gula dalam air,kacau kacau sampai mendidih,pastu terus masukkan tepung gandum.kacau kacau sampai tak lekat kat periuk.


Biarkan sejuk seketika.lepas dah sejuk tu,masukkan telur sebiji demi sebiji sambil putar putar dengan mixer sampai sebati.


Bila dah sebati tu.bolehla letak adunan tu dalam piping beg yang guna nozzle cenggini


Dengan berlapikkan baking paper,pipingkan adunan tu macam ni,nak buat besar ke kecik ke,ikut kegemaran ya..hehe



Dan dimasukkan kedalam oven dengan suhu 200 darjah celcius selama 30 minit.sampai puff ni waena macamni.untuk filling nya pulak cuma putarkan whipping cream non dairy sampai kembang.pastu ambil sikit dan campurkan dengan coklat ganache.gaul sampai sebati.


Bahagian tengah puff ni kosong.jadi aku cuma gunakan nozzle yang kecik untuk letak fillingnya.cuma picitkan sampai terasa puff tu kembung.ada sesetengah resipi,diaorang belah puff ni kat bahagian tengah.


Dan inilah hasilnya..puff dengan coklat filling..mudah dan sedap..bolehla kawan kawan cuba nanti eh..tak payah beli sehinggit satu dah..jimat jimat dan puas makan..hehe..





41 comments:

Khai♥Rin : anies said...

kalau ikutkan, semua bahan sy da ada cuma nozzle je yg x ada lg...sng rupanya buat puff ni...nk belasah inti apa2 pn bleh kn?

Aina Zura said...

Aina byk kli buat tapi tak pernah secantik gambar huhu. Nanti nak try ikut resepi ni lah :)

adrianna syaz said...

@Khai♥Rin

Boleh je..semua inti pun boleh letak..hehe

adrianna syaz said...

@Aina Zura

Cuba la resipi ni aina..nanti boleh jadi macam ni :D

asha hana said...

inti coklat ke dear? sedapnya. huhu. awak melaka alor gajah? jauh dari hana lah. alor gajah blah mana? sebab dulu hana stdy kuim. jd pernah jugak pergi alor gajah. :)

adrianna syaz said...

@asha hana

ya..inti coklat campur whipping cream..alor gjh tp bkn kat pekan..hana duk blah mana?

Azhafizah Md Nor said...

nak try lah nanti tapi kena beli piping nozzle dulu..thanks share resepi :)

adrianna syaz said...

@Azhafizqh Md Nor

Satu selalu rm3 camtu je nozzle tu..sama2 :D

Khir Khalid said...

Sedap mkn time panas2 ni, tp kene berhati2 klu coklat tu panas boleh melecur pulak bibir nnti.. :)

dak-eiza said...

Yum yummmm
Mmg la sodap tuuuu
Nk buek maleh, cano? Hahaha
Beli kt awak je la, murah le sikit doposen satu buleh? Hihi

dak-eiza said...

Yum yummmm
Mmg la sodap tuuuu
Nk buek maleh, cano? Hahaha
Beli kt awak je la, murah le sikit doposen satu buleh? Hihi

Sarah Talib said...

Kakak pun nak try buat la...dok tengok resipi berkali2 tapi x jdi2 lgi pun...best2

eita said...

sedap nyer..kite suka makan tapi tak reti buat..

dilaella Ella said...

nanti nak cuba buat lah, thanks untuk resepi :)

Vee said...

mcm nak cuba jer . anak buah mesti suka nih ...

Cikgu Norazimah said...

bestnyer ! kena try gak ni cuti sekola t..hehe

Miss Brenito said...

Hrmmm..tak sabaunyer nak tryyyyyy

Miss Brenito said...

Hrmmm..tak sabaunyer nak tryyyyyy

norhidana miswan said...

mekasih share resepi ye dik... tgk bahan2 mcm senang tp nk mencube bt tuh ntah rajin ke tak heheheh

Fiza Rahman said...

Sedapnya. Thanks for the resipi sis. nampak senang nak buat erk. Nak try lah nnt.

izan mama mia said...

wah...camni rupanya bt ..leh cubalah nnt..bl dh beli mixer

JaSSNaNi said...

ALHAMDULLILLAH.. KALAU BUAT SENDIRI HASILNYA LEBIH BANYAK DAN PUAS.. NAK FILLING CAMNE BANYAK PUN TAK KESAH.. KAN.. TQ SHARE RESEPI.. INSYAALLAH NAK BUAT GAK LA..

aTieYusof Family said...

wah! dah ada resepi..akak copy ye..
mesti sedapp ni...:)

Masha Meisters said...

bahan2 semua dah ada kat umah...tang piping je yang tak de...pandai la dye :-)

S. Faezah said...

nak skitt..hihi

Lieya Von Jay said...

sedappppp! nk bt huhu

Sally Yatiey said...

Sedappppp ;D

Deqla Manjew said...

sedap puff nih..tp kalo mkn byk2 muak jugak kan..huhu...

E'in said...

watkan utk ein pls.

Bbwana adienia said...

bestnya makan cream puff..

J.Syazwana said...

alaaaaaaaa kite ni pakkal je la takde oven kalau tak mesti tiap2 minggu nak baking. wuwuwuwuwu sedihnyaaaaaa. haha. x sabar nak kawen nak beli semua benda kat dapur. kihkihkih

aizamia3 said...

dapnye.. dapnye..

psstt: balik kampung leh ai singgah kat alor gajah makan puff ni dengan awak.. hehehe..

Hafiza AizZawa said...

pandainye buat.. fiza ku nk mkn g beli jer.. rupenye tak ssh pun kn..

asha hana said...

hana dok ayer molek dear. bukan ayer molek msjd tanah tw. ayer molek duyung. twu? inti coklat? hana suka coklat. haha

suka suka said...

Tak terbuat lagi.. suka kastad filling

Puan Kutu said...

macam senang je buut.bahan2 pun tak byk,tp klu dtg malas apa pun tak boleh.hehe

Cik Eka said...

aumm eka suka buat ngan kastard filling. sedapnyaa.

nnti nak try inti coklat ni plak. hehe

EZAN IDMA said...

wah bestnyeee! pandai awak

~MommyAqilMedina~ said...

Alaaa..baru bercita-cita nak buat..tapi takde mixer..sedihnyaaa..nampak macam senang..haih..kena invest beli mixer ni nampaknya..hihihi

♥ Mrs. Secretary ♥ (FARAH) said...

Thanks 4 sharing dear..nnti nk try buat la.. =S

Sya Mimie said...

tinggin nak buat camni..tp takut tak jadi..sob22..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...