Monday, 11 November 2013

Mari Membuat Roti Lagi



Assalammualaikum..selamat petang..

Ya..mari mari buat roti lagi ya..aku cuma uli2 dengn tangan je..takde bread maker lagi..belum mampu..huhu..aku suka sangat kalau menda yang aku buat menjadi..jadi selepas percubaan roti kentang aku,aku cuba pulak buat roti biasa aje..harap harap boleh kembang2 macam roti jual kat kedai tu..heh heh



Roti biasa biasa yang berjaya dihasilkan..ngee..roti dihiasi dengan susu tepung,nestum dan juga coklat chip.


Selepas diuli dan biarkan untuk proses pengembangan


Ni roti ada orang dah cop.tu ada  3 ketui ja tu


Masa ni dah kembang.lembut aje..


Selepas dimasak..hasilnya kerak roti yang sungguh menawan..hehe..


Lihat2..gebu dan lembut sekali.

Lepas buat roti sendiri,aku rasa roti sendiri buat lagi sedap dari roti yang beli kat kedai..serius..dan puas hati sebab roti buat sendiri dah sah2 uli dengan tangan dan bukan dengan kaki macam ada yang terjadi kat penang tu.ngee..hehe..aku makan roti ni sambil cicah dengan sup ayam..memang best.sapu dengan jem dan butter pun,sangat sedap.memang buat aku felling2 kat kedai roti perancis dah..hehehe..





73 comments:

Asha Lya said...

alamak sedapnya lagi2 kalau pekena teh o mesti kaw kaw :D

Miss Brenito said...

hrmmmmm.. gebu betol rupa roti tuh... geram nengok

Khai♥Rin : anies said...

nk sket bleh? nk cicah dgn kopi ;-)

Lieya Von Jay said...

SEDAP NYA ROTI BUATAN SENIRI .. JELES ^_^

P.s : Jeles2 tapi tak pernah nk try wat tapi nanti nak try jugak la .. hahaha

MimahAjil said...

tengok pun tau lembut dan sedap.........

Sarah Talib said...

alahai..ptg2 ni pekena roti gebu dgn kopi panas..meletop

norhidana miswan said...

telan liur akak nengok... ni yg berkobar2 nk try nih.... tp tak susah ke dik? aduhla dik oi

nuyui a.k.a miss YUI said...

tibe2 bc ayat guna kki tu..aikk..huhu..

nek elok je roti dia..best2..

Bbwana adienia said...

salam yana..

wah, rajin yana buat roti ya..kalau ada lebih tu hantar la sini..hehe, mau juga rasa roti buatan yana..mesri sedap tu..

Risha Melon said...

pandainya :)

J.Syazwana said...

masuk blog akak ni pon boleh jadik jeles. hahaha! naseb kite memang suke tengok gambar makanan. kikiki

Sylarius Yusof said...

Naya betul blogwalking time petang-petang cenggini. Ni bila tertengok roti ni, tetiba je perut berkeroncong. hehe. Nampak macam sedap je rotinya tu.

Nastyna said...

Indeed, mmg roti buatan sendiri lebih sedap, fresh jer kan. Kita makan pun puas hati. Yang penting, kena rajin macam u la ;) eh my mertua yang mmg makanan ruji dia roti dan hari2 meroti pun tak pernah ada bread maker, I jadi segan pulak nak beli satu for myself hehe.

PakcikLie PCL said...

confirm tahap kebersihannya..kalau yg jual kat kedai tu mcm2 dgr.citer yg x best..

Hafiza AizZawa said...

pandainye.. kembang elok pulak tu..

plain83 said...

arrr terernya, meh ckittt~ X3
penah try buat dulu skali, jadi berat dan tak fluffy huhuhuu... arghh bab baking mmg fail la gua nih...

dilaella Ella said...

sedapnya, menjadi roti tu..nanti boleh jual roti pula ^_^

Yumida Huda said...

wah gebu roti tu..mmg menjadi!
pandai buat
nampak sedap lg tu

nohas said...

buat sendiri lagi puashati kan..

Fazleyatul Aini said...

woih bread maker memang mahei. tengok kat grupoun pon dah nak 400 kot. -_-

Aefa Aerisya said...

jelesnye gn mereka yg pandai baking ni. kalau aefa wat mesti fail~ haha nampak sedap. mkn dgn hot coco time hujan2 ni mmg best~ :D

wanariahamiza said...

Rajinnya buat roti. Nampak sedap!

Khir Khalid said...

Wah.. bestnya.. nice. Laparlah pulak tengok memalam ni.. :)

Azhafizah Md Nor said...

sedapnnye..lom sempat nak try buat lagi ni.. :(

nanakimie said...

memula nengok roti tu macam mana boleh jadi bentuk gitu...rupanya buat bulat2 jadikan kelompok,heee...bestnya pandai buat roti sendiri,sure la lg sedapkan,da ctarasa kte sendiri:)

Rapunzel Cikilolo said...

sedapnye...

ko reti buat roti cheese campur gula kat ats die tu tak?

nadia rashid said...

puas hati kan dapat buat sendiri...rasa berketul tak lengan uli doh roti hihihihih

Montana said...

wow...lapaq2 ni...aduiiiii...awat nampak sedap ngat aihhh....huhuhuh

Rasp said...

and one thing i suka bila buat sendiri...
rumah kita semerbak bau roti kan ...
sedapppppppppppppp.... hehehehehe

Mimi Azirah said...

gebas gebus roti..jelly tgk..

Cik Puan said...

Boleh buat bisnes dah ne....cenggitu upe nye buat roti ek...tak susah upe nye...

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

yummy sedapnya roti tu.. nampak gebu je.. :D

amirul imran said...

untungpandai buat roti...

dak-eiza said...

nak resepi..hamboi mcm rajin jerr
tetibe teringin nk terai buat roti
hihi

Deqla Manjew said...

rajin betul buat.. untung la family dpt mkn sedap2 yg syaz buat.. atau buat sama2 ni?

~MommyAqilMedina~ said...

teringin nak buat roti Choc Chip ni..sebab selalu beli kat Kings!gebu..sedap nyummy!!

adrianna syaz said...

@Asha Lya

Mmg best lya :)

adrianna syaz said...

@Miss Brenito

Mmg gebu miss brenito :)

adrianna syaz said...

@Khai♥Rin : anies

Klu dekat..byk pun bleh ni..hehe

adrianna syaz said...

@Lieya Von Jay

Try la lieya..mmg best2 uli roti.hehe

adrianna syaz said...

@MimahAjil

Trima kasih :D

adrianna syaz said...

@Sarah Talib

Mmg best kak sarah :)

adrianna syaz said...

@norhidana miswan

Tak susuah kak nk uli tepung tu..doh nya lembut je.. :)

adrianna syaz said...

@nuyui a.k.a miss YUI

Hehe..kan ada masuk paper aritu yui..depa buat roti uli dengan kaki..

adrianna syaz said...

@Bbwana adienia

Klu dekat dah nt kat wana ni..hehe..mmg gebu wana :)

adrianna syaz said...

@Risha Melon

erima kasih risha :)

adrianna syaz said...

@J.Syazwana

Yesy..kita satu geng..tgk makanan je teruja..hehehe

adrianna syaz said...

@Sylarius Yusof

Hehe..sya mmg suka ceta pasal makanan ni..hehe..mmg kna pastikan prut knyang dulu sblm kesini ni..hehe

adrianna syaz said...

@Nastyna

Betul2..sgt puas ati buat sendri..bread maker tu mahal..huhu..takpela sya uli pkai tgn je la cenggini..hehe

adrianna syaz said...

@PakcikLie PCL

Betul tu pcl..kita buat sendri kita tahu thp kebrsihan tu :)

adrianna syaz said...

@Hafiza AizZawa

Trima kasih hafiza :)

adrianna syaz said...

@plain83

Boleh try lagi plain..ni sya cuba buat roti untuk kali ke 3.lepas roti kntang batu,roti kntang gebu dgn yg ni..hehe

adrianna syaz said...

@dilaella Ella

Klusya juai royi..nnti org bnggli roti xde org beli dah.haha

adrianna syaz said...

@Yumida Huda

Terima kasih yumida :)

adrianna syaz said...

@nohas

Betul tu :D

adrianna syaz said...

@Fazleyatul Aini

Mmg mahai leya.uli guna tnggn je la cenggini..huhu

adrianna syaz said...

@Aefa Aerisya

Meh jadi jiran sya meh aefa..hehe

adrianna syaz said...

@wanariahamiza

Trima kasih wan :)

adrianna syaz said...

@Khir Khalid

Trima kasih en khir :D

adrianna syaz said...

@Azhafizah Md Nor
Best buat roti sendri azhafizah nyum2.. hehe

adrianna syaz said...

@nanakimie

Betui nana kimie..kita boleh letak apa je rasa yg kita suka.. :)

adrianna syaz said...

@Rapunzel Cikilolo

Boleh cik repunzel..gunakan resipi roti ni je..pastu letak keju dgn gula kat atas dia.dlm adunan roti ni pun letak keju sikit :)

adrianna syaz said...

@nadia rashid

Hehe..mula2 tu berketul la jgk..tp bila dah kembang mmg lembut aje.. :)

adrianna syaz said...

@Montana

Mau ka?nanti nak pos..hehe

adrianna syaz said...

@Rasp

Betui tu kak..hrum semerbak umh bau roti..mmg best :)

adrianna syaz said...

@Mimi Azirah

Trima kasih mimi :)

adrianna syaz said...

@Cik Puan

Boleh dah ni wat bisnes..hehe

adrianna syaz said...

@Mizz Aiza (Dunia Kecil)

Trima ksih akk :)

adrianna syaz said...

@amirul imran

Ikit2 bleh la amirul :)

adrianna syaz said...

@dak-eiza

Nnti sya bg resipi eh..bleh try buat ni mimi..best..:)

adrianna syaz said...

@Deqla Manjew

Hehe..semua pun sya masak sendri je deqla..depa tkng makan je.hehe

adrianna syaz said...

@~MommyAqilMedina~

Roti coklat chip mmg sedap kan? :D

Sue Bee said...

puas hati sebab roti sendiri buat lebih sedap dari beli kat kedai,kan..tahniah!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...