Thursday, 21 November 2013

Resipi Melon Pan Bentuk Kura Kura



Assalammualaikum..selamatpagi



Bukak blog sengih sengih.hehe.tima kasih dik leyla..letak akak dalam bloglist.terharu tahu..kepada kawan kawan jom terjah blog  dik leyla eh ^_^  
Ni ada resipi kura kura..eh...roti kura kura atau namanya melon pan..aku buat melon pan ni atas permintaan anak sedara aku.aku pun kalau tak tak tau apa bendanya melon pan ni.huhu.rupanya melon pan ni sejenis roti manis dari jepun yang rupanya macam rock melon.memang comey..resipi ni aku ikut dari sini untuk resipi lengkap boleh klik ya..



Melon pan kura kura yang comey..

Bahan bahan doh roti


Yis serbuk segera - 2 sudu kecik
Gula - 1 sudu besar
Air suam - 1/2 cawan

Campur yis dengan gula dalam air suam biar sampai berbuih)

Butter - 30 gram
Tepung gandum - 200 gram
Garam - 1 sudu kecil
Susu tepung - 1 sudu besar
Gula - 1/2 cawan
Telur (dipukul kejap) - 1/2 biji

Campur tepung,susu tepung,gula,garam dan gaulkan.kemudian masukkan yis yang dah berbuih tadi dengan 1/2 telur dan gaulkan sampai jadi doh..kalau melekit tambahkan sikit lagi tepung gandum..gaul gaul sampai tak melekat kat tangan.lepastu baru masukan butter.gaul lagi.kemudian bulatkan doh tu,tutup denagn plastic warp dan biarkan doh tu mengembang dalam 1 jam

Bahan bahan doh biskut

Butter - 60 gram
Gula - 2 sudu besar
Baking powder - 1 sudu kecil
Tepung gandum - 1 cawan
Telur(dipukul kejap) - 1/2 biji
Ada sesetengah resipi guna paste melon untuk bagi rasa melon kat doh biskut ni

Campurkan butter dengan gula,pukul sampai kembang.kemudian masukkan tepung gandum,telur dengan baking powder.pukul sekejap.balutkan doh biskut dengan plastik warp dan simpan dalm peti ais dalam 10-15 minit

Cara cara buat kura kura

Ambil doh roti dan buat bentuk badan kaki,tangan dan ekor kura kura.kemudain ambil doh biskut.lenyek jadi bentuk bulat,gariskan dengan spatula getah macam gmbar kat bawah.kemudian letak atas badan kura kura(doh roti )tadi..biarkan lagi sampai doh roti tu kembang sikit



Atas - Doh roti untuk membentuk badan kura kura
Bawah - Cengkerang yang dihasilkan dari doh biskut


Selalunya melon pan ni diorang buat bentuk macam rock melon la.tapi aku suka bentuk kura kura..nmpak comel je..hehe



Melon pan kura kura yang belum dimasak ^_^

Bakar melon pan ni dalam ketuhar gun api atas bawah selama 20 min atu sampai masak la..suhu 180 darjah celcius.dah siap masak tu..tunggu dia sejuk.celup cengkerang kura kura tu dalam gula castor.dan dah boleh makan.

Aku buat ikut yang aku rasa mudah la.hee..untuk badan kura kura tu menggunakan resipi roti yang biasa aku gunakan.dan cengkerang kura tu gunakan resipi macam resipi biskut je..tu dia rangup rangup




Aku punya melon pan ni tak bape kembung sebab aku tak biarkan doh roti tu kembang lagi.aku terus pegi masuk oven je.huhu..aku dah ngntuk dah time uli kura kura ni..pukui 2 pagi kut..jadi hasilnya tak la berapa memuaskan ati aku..tapi rasanya masih sedap..hehe


Siap je melon pan ni..memang aku sengih sengih..teruja jugak la walaupun dia tak mengembung..untuk percubaan pertama..aku rasa agak mencabar jugakla..sebab kena baca cara cara buat tu sampai berapa kali..huhu.aku akan cuba untuk buat melon pan ni lagi..bersemangat melon..ngeh..ngeh...



Pembuat melon pan..letak sekejap aje..i is pemalu..huhu






33 comments:

Risha Melon said...

nak try buat lah..tapi tak tau jadi ke tak..tak prnah buat roti2 ni..macam sedap je..

nuyui a.k.a miss YUI said...

rasa sayang nak makan.. ngeh2..

Risha Melon said...

yang buat doh roti tu tepung gandum brapa banyak?mentega agk2 30gram brape sudu eh?hee

adrianna syaz said...

@Risha Melon

Tepung gandum dalam 200 gram.mentega tu dlm 2 sudu besar..eh eh..nama risha ada melon jgk la.hehe

adrianna syaz said...

@nuyui a.k.a miss YUI

Mmg yui..yg ada kat umah ni..simpan dalam tupperware lutsinar..nk mkn sayang..hehe

Fazleyatul Aini said...

pewit pewit pewit !!!

Nurzakiah Hanum said...

sedapnya sayang nak makan

adrianna syaz said...

@Fazleyatul Aini

Haha..pewit2 balik..bru je snggh blog lieya td..hehe

adrianna syaz said...

@Nurzakiah Hanum

Comey2 kan..hehe

~MommyAqilMedina~ said...

alahaii..comelnyaa roti ni..nampak gebu..mesti yummy..1st time sya letak gambar sendiri..baru tau empunya blog..hihi

adrianna syaz said...

@~MommyAqilMedina~

Hehe..by request ni mommy aqil..letak kejap :D

Cik Mun said...

comelnye..

Huny eda said...

mcm sayang je nak makan kalau dah comel mcm niy..hihi..pernah ada pengalaman buat kuih,,bentuk berbeza tp rasa semuanya sama je..hahahah...

Risha Melon said...

hehe melon .. ala sbnrnye tak ada penimbang..bahan dah ada tu nak buat..200grm tepung tu agak2?2 cawan ke?hee

J.Syazwana said...

alololo comeynyaaaa. sayang pulak nak makan.

p/s: akak, tolong doakan adik akram. die kene strok. sebaya dengan kita :(

Rai Ourkizuna said...

di jepun diorang panggil meron pan.. waa.. rindu roti ni.. sedap dan wangi sangat..

oven wosak.. acane!!!??

Farhain Azmi said...

comelnya kura2 tu :)

Cik Puan said...

kan dah agak dah...kure2 bukan belalang...hahahahhaa...

tengok bahan2 mcm senang je..tapi cik tahu byukan mudah seperti yang di jangkakan..

Hafiza AizZawa said...

kalau fiza tak tahu la jd ke tak bentuknye.. cantik.. mmg nk kene rajin..

Azhafizah Md Nor said...

confirm la sedap kalau awak buat kan..pasni kalau buat lagi pasti kembung kan..nice try :)

Queen Teratai said...

comeynya kura2.. nk makan pun rasa syg ni.. hehehe

Fiza Rahman said...

Rajinnya buat kura2 tu. Nak sket ☺☺

Yumida Huda said...

kura2 comel
nampak sedap je

asha hana said...

mcm sedapa je macam sedap je. hik2.

Puteri Purnama said...

betul betul rajin..berjaga malam sampai jam 2 pagi buat biskut kura kura hahaha..luar biasa ni, gadis. Apa pun tahniah dik, kura kura nya comel, sayang nak makan.

Nastyna said...

nextime buat kura2 bunting pulak :P hehehe memey kreatif demo ni tau, rajin. I rasa kalau I buat, mesti cacat salah satu anggota kura2 ni, confirm la.

Sally Samsaiman said...

kenapa mereka comel sangat..? stress rasa tau dak..? :D

nanakimie said...

comel sangat!

Khir Khalid said...

Wah.. comelnya.. nmpak pun menyelerakan tp syng juga nk makan.. :D

dilaella Ella said...

comelnya bentuk kura2.. nak cuba buat lah nanti :)

plain83 said...

Meron pan!! Oishiso!! (Roti melon!! Nampak sedap!!) XD

adrianna syaz said...

Arigato2,hehe.pndai ckp arigato je pun ni plain.haha.

adrianna syaz said...

Buat dila.memang best dan comey

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...