Monday, 17 June 2013

percubaan membuat apam polkadot


Ya..agak ketinggalan aku disini..orang lain semua dah kenyang makan apam polkadot ni..aku pulak baru ja nak pandai2 merasa apa ni..huhuhu..disebabkan harga yang dijual kat pasar malam kat sini agak mahal..rm3.50 untuk 6 bijik..(pastu keras pulak tu...huuu)maka haruslah aku belajar memasak sendiri apam ni..aku nak letak inti bebanyak.makcik pasar malam yang jual apam ni kedekut inti okey..apada..

Jadi..hujung minggu lepas aku dengan bersemangatnya pegi court..court mammoth ya..(Betui ka eja ni..hu)dan membeli mixer dan juga blender baru.hoho..dan kemudian terus gi beli bahan2 untuk membuat apam ni.ini namanya semangat apam..hahaha..dibawah ni hasil percubaan pertama memasak apam ni..jangan gelak eh..sebab aku terlupa membeli piping bag..jadi aku gunakan kekreatifan aku yang masih ada ni untuk menyerikan apam yang sedap ni..hee..



He..ni sebenarnya apam ladybird yang berjaya aku hasilkan..kembang idung sekejap.hoho..



Ni percubaan pertama.aku guling2 gelak tengok betapa kreatifnya aku..wuu..tau la nak kawen wat tema warna ni.takyah la beriya sampai diadaptasikan atas apam yang tak bersalah ni.huhu


Ni percubaan kedua.ladybird warna ungu ok..konon aku nak wat warna itam.campuran warna tu tak betui kut..terlebih biru..huhu..siap ada kawan wechat yang tanya "ni ladybird terkena racun ke?"wuu..kejam ok.yang sorang lagi.."Ni ladybird ka butang?"huu..nangis2..sampai hati betul..


Percubaan ketiga..dah cukup cantik lebah aku ni.tapi sebab tak buat pemantauan masa tengah kukus tu..aku rasa wap panas tu tak aku lepas,nilah hasilnya..apam aku ni merekah kat atas..huu..sedikit kecewa..


Dan..ini yang berjaya dihasilkan..haaa..best2..motif tunjuk balik gambar apam ni....haha..ya.untuk menunjukkan saya amat gembira la..apam polkadot ladybird ni menjadi akhirnya..

Kepada yang tengah mencuba lagi tu..terus mencuba eh..tuk memasak apam ni..SEMANGAT APAM!!..heh heh heh..



13 comments:

Farhain Azmi said...

pandainya syaz buat lady bug tu..yong try bt skali apam polka dot tp filling mcm jatuh ke bawah, mls nak try bt dh. haha

adrianna syaz said...

Hehe..ni pun byk kali cuba yong.baru menjadi.filling dia tu sya tkar letak coklat masakn yg dipotong,jadi filling tu x la jatuh kebwh sangat yong :D

Farhain Azmi said...

oh yeke? blh jg guna pkai idea tu nnt. syaz tlg ajar cra nk bt lady bug tu.. lg stu cmna ek, bt kaler hitam? mmg ada jual pewarna htam ke cmna?

adrianna syaz said...

Ah h..ok jugk try ltak filling tu cmtu yong.sya pakai piping bag je.yongpicit plan2 buat untuk bentukkan ladybird tu..nanti sya post cara nk wat ladybug tu eh.:D.perwarn itam mmg ada jual yong..tp dgr cerita mahal skit..hrga ke rm6.pastu susah nk jmpk..sya cmpur biru dgn merah..

hainom OKje said...

OKje pernah buat sekali ...itu pun tak naik terus malas hehe

adrianna syaz said...

Hehe..sya buat plak..terlebih baking soda..abes kembng setaman..hehe

amir rofie said...

Wow.. brilliant.. cantik dan nampak sedap. Tahniah kerana berjaya menghasilkannya.

adrianna syaz said...

Trima kasih abg amir rofie :D

Farhain Azmi said...

oh ok..thanx for the information. :)

merahitujambu said...

comelnyaaa..tgok je terus meleleh..sy meleleh yng mekar tu.

adrianna syaz said...

Hehe..yang tu memng naik kembung2 mij..:D

Mimie Najib said...

pandainya dia buat apam tu..cantiknya.. =)

Deqla Manjew said...

rajin sungguh la.. comel sgt... mesti sdp ni kan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...