Monday, 8 July 2013

resipi: muffin pandan



Assalammualaikum..selamat pagi..

Arini,nak share resipi muffin pandan yang aku buat haritu..senang dan sekejap je buatnya...tak payah nak penuh2 rumah dan muka dengan tepung..hehe...entry ni banyak gambar..hee..sebab aku memang suka entry aku banyak2 gambar.




Bahan Bahan

Bahan A (Bahan kering)


Tepung gandum- 200 gram
Soda bikarbonat - 1 sudu besar 
Baking powder  -1 1/2 sudu besar
Garam- 1 sudu kecil

Bahan B (Bahan basah)


Minyak jagung - 100 liter
Santan(dalam kotak)- 200gram
Telur- 2 biji
Perasa pandan- 1 sudu kecil(kalau ada pandan lagi bagus)
Pewarna hijau - ikut kesukaan.nak hijau kuat ke pelan

Bahan C (hiasan)



Kelapa parut kering
Ceri hijau
Almond cincang(dipanggang)

Cara cara

Ayakkan semua bahan bahan A.kemudian campurkan semua bahan bahan B edalam bahan A.kacau2 sampai sebati


Cenggini

Lepastu,boleh la letak dah cawan kertas dah..letak setengah je..sebab nanti dia naik menggebu.hehe..


Letak atas dulang pembakar..aku letak atas tudung periuk je.huhu..


Masak dalam oven dalam suhu 180,190 darjah celcius..selama 20 minit.pakai api bawah 15 min..pastu tukar ke api atas,bawah 5 minit lagi untuk mendapatkan warna keemasan diatas muffin..wah..ayat macam chef2 terkenal memasak kan?hehehe..


Hasilnya..muffin pandan yang gebu dan enak..hiasan tu ikut suka hati tau.cuba cuba la eh..sekejap sangat buatnya..





28 comments:

Fiza Rahman said...

Sedapnya sis. Nak sikit. Akk ni pandai salin resipi jer. Buat nya ntah bila.

Tedi said...

alamak, Tedi tak makan muffin la pulak... rugi rugi...

adrianna syaz said...

Hehe..sya pun kurang mkn muffin ni tedi..tp seronok memasak bg org makan.hehe..saya suka mkn kek dgn manisan..jnji mnis2..hehe :D

adrianna syaz said...

Sya pun kekdg gitu fiza.hahaha..klu dtg angon rajin tu baru la masak ni..hehe :D

Farah Waheda Wahid said...

yummylicious. pastinya baunya harum kan? wah boleh cuba ni bila cuti panjang nanti ni...

Cik Puan Rara said...

wahhhh nk try lah nanti =)

Nurfaezah Abdullah said...

ohh senang rupanye. fae fikir buat muffin ne susah :)

Farra Atiqah said...

awak sedapnyaa!!

adrianna syaz said...

Sgt harum farah...cuba jgn x cuba farah..:D

hainom OKje said...

Kalau rajin mmg sekejap je buatnyakan AS...tapi kalau macam Okje ni mesti terkial kial hehe

adrianna syaz said...

Try la puan rara...resipi simple je :)

adrianna syaz said...

Snang fae..mmg memula nmpk cm ssh..nnti cba2la fae :D

adrianna syaz said...

Mmg sdap farah..nyum2..:D

adrianna syaz said...

Ni angin rajin tgh ada ni okje..klu dtg time malas..bli kdai je jawabnya..hehe :D

are_lin@yu said...

wahhh naik tu msti sdap kan ;-)

izan mama mia said...

sebelum komen nk bgtau,akak nama izan, mia tu nama anak akak, ehe,,,

wah sodapnyer nampak, mesti cuba nie, akak copy resepi yer

Kesuma Angsana said...

tq share resepi yer.. suka KA baca resepi2 kat sini mudah & sedap !

adrianna syaz said...

Hehe..sgt gebu dan sedap..are lin :D

adrianna syaz said...

Ooo..akak..maaf2..huhu..akak izan..:D

baik akak..copy je.:).nanti akak cuba2 tau..mmg sdap..

adrianna syaz said...

Welkam KA..sya wat sesimple yang boleh..supaya senang kengkawan lain memasak..:D

Adhie Sunan Saifuddin said...

nampak sedap...boleh try buat nanti...hehehe mana tau wat niaga Bazaar Ramadan (^_^)

Princess Feyqa said...

nyummyy sedapnyee!

p/s : kalau nak backlink gmbr, click kt gmbr then tekan link.. nti pop up link letak je url entry blog kt citu =)

Remy hazza said...

nie yg marah nie...tak sampai2 seketul muffin tu...dah ler nampak sedap......

adrianna syaz said...

Hehe..adhie..mmg sya juai muffin ni nnti Kat bazar ramadhan :D

adrianna syaz said...

Tima kasih feyqa tlg tunjuk ajar :D

adrianna syaz said...

Hehe..cpt2 bg alamat remy..nk pos pkai pos laju..hehe

hainom OKje said...

Okje lg teruk.... Tak de langsung angin rajin! Hehe

Sya Mimie said...

pandainya dia buat..beruntungnya bakal suami dia.. =)
boleh buat bisnes ni..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...