Sunday, 27 October 2013

Resipi Bawang Goreng Yang Rangup



Assalammualaikum..selamat malam

Lama takde entry..hoho..aku pemalas sebenarnya..tambah tambah hujan hujan ni kan..hee..tapi tadi tak jadi malas..sebab aku tengok rancangan cu..bit tadi.baba punya rancangan kut.dia ada buat onion ring(macam sedap pulak)tapi aku tak sempat tengok resipi dia.toleh toleh je dah siap..huhu..jadi aku google resipi batter tuk bawang ni.dah nampak macam banyak step pulak.jadi aku sesuka pakai resipi sendiri tuk buat onion ring ni.hehe



Bahan bahan A

Cuka - 2 sudu besar
Garam - 1 sudu besar
Bawang besar - 1 biji

Memula potong bawang bebulat macam ni.lepas tu rendam dalam air garam dan juga cuka.biar seketika

Bahan B

tepung jagung - 1 sudu besar
Tepung kfc - 3 sudu besar
Garam - 1/2 sudu besar
Telur - 1 biji

Cara cara

Ambil bawang tadi,basuh dulu,keringkan sikit.pecahkan telur dalam bawang tadi.masukkan juga tepung jagung dengan garam sekali.gaul gaul sebati.kemudian bolehla lumurkan bawang tu dengan tepung kfc(jangan masukkan tepung kfc dalam telur tu pulak)dan digoreng sampai kuning eh..


Nilah hasilnya..sungguh sedap dan rangup.boleh buat makan macam keropok je ni.untuk sesapa yang alah dengan seafood tu bolehla makan onion ring ni ganti sotong..jimat pun jimat..ngee.hehe..






32 comments:

EZAN IDMA said...

Waaaaaa. Nak try la nnt

Rapunzel Cikilolo said...

memang nampak lazat..

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

ada rahsia rupanya.. boleh akak cuba nanti.. terima kasih kongsi..

Lieya Von Jay said...

tgk pon dh terliuq hehe ^_^

puteri airyn said...

Wah..menarik juga resepi ni yer.. :-)

Sarah Talib said...

nampak best ja....boleh cuba

norhidana miswan said...

boleh la try nnti... akak mmg peminat onion ring nih

aTieYusof Family said...

wahhh...tak pernah makan ni sis..
kena cuba lepas ni...:)

Fazleyatul Aini said...

okey boleh try hihi

Leeza Eelza said...

kat dapur banyak je bawang.. blh try ni:)

Montana said...

perghh...sekali tengok macam tempuru kalamari la gambaq last tu.dan2 rasa lapaq ni ...aduiii

Rai Ourkizuna said...

jan hujan ni cekodok bawang pun sedap kann.. hahaha

Khir Khalid said...

Wah sedap juga mcm tu.. selalu onion ring ni sy beli je.. bnyk boleh buat klu mcm ni & amat menjimatkan.. Thanks sharing ye :)

Azhafizah Md Nor said...

Thanks share this resepi..bole try nanti :)

Hafiza AizZawa said...

union ring...kne gune cuka ey..

Deqla Manjew said...

wahh mcm yg kat mekdi tu ye.. hihi..

~MommyAqilMedina~ said...

rajinnya Yana ni kalau bab masak..jeles..sebab saya tak sepandai tu..huhuhu..Tapi onion ring ni nampak senang..boleh cuba buat lah nanti..hihihi

Norhasniza Khalid said...

ooo... cenggini buatnya, baru mama tahu.. hihi
menabung sini jugak dear..

Amanina Mads said...

sangat simple.. heheh

TukangKebun said...

Ni kurang kalori dari chips hehehe...

jaakechik said...

ingtkan bawang merah goreng yg ditabur dlm sup tuh, rupanya onion... tp kalo nak bwg merah goreng rangup jaa tahu caranya, tipsnya ialah golek bwg yg dihiris tu dlm tepung gandum, then goreng. selamat mencuba!

Puan Kutu said...

buat peminat bawang macam en suami boleh l hadap ni..klu akk lg heaven makan sotong goreng tepung.haha

Cik Eka said...

cam sedapp. macam selalu mkn kat kedai hehehe.

eka suka onion ring nie. Tapi selalu beli siap. Pasni boleh buat. Nak sedap guna bawang holland kan

are_lin@yu said...

mcm ni rpanya..tak salah kt mcd ada gk kn..

dak-eiza said...

laaa senang je ek nk buat onion ring nih, tahu mkn jek selama nih hihi
bleh terai nt..tq share
:)

Chenta Ummi said...

oOoOoO camtu je eh.. eh.. ermm.. baru tau ni.. nampak sgt kan jarang nak mencuba n memasak aihhss. thanks ye :)

J.Syazwana said...

kite suke onion ring! hihihi.

Khai♥Rin : anies said...

umat manusia kt umah ni x mkn bwg lgsg! menci!

plain83 said...

wah special gitu... i punya versi onion rings pulak memula salut dgn tepung beras + kfc, lepas tu salut dgn telur ayam, lepas tu salut dengan breadcrumbs... baru goreng sampai golden brown... bawang mesti jenis Holland :D

♥ Mrs. Secretary ♥ (FARAH) said...

Wah senang jer nak buat yer..=D

hainom OKje said...

Okje mmg suka bawang ni ...Kalau agak dah jemu makan bawang gitu je buat gini pun best jugakkan Ad..

Ija Rased said...

namapk macam sedap. tak pernah try, nanti nak cuba la

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...