Monday, 4 November 2013

Resipi Roti Kentang Tak Keras.Hehe



Assalammualaikum..selamat malam..

Aku nak kongsikan resipi roti kentang yang aku cuba buat kelmarin..entry roti kentang batu walaupun percubaan pertama tak jadi sebab aku tak letak yis.percubaan kedua aku menjadi.ada la rupa dan rasa roti kentang tu jugak.hee


Bahan bahan

150 ml - air + yis segera + 1 sudu gula.(biarkan sampai berbuih dalam 15 minit)
300 gram - tepung roti/tepung gandum
2 sudu besar - susu tepung
2 sudu besar - butter
1 sudu besar - bread improver
1 sudu kecil - garam
80 gram - kentang yang dah direbus dan dilecek
1/2 biji - telur
2 sudu besar  - gula halus

Cara cara

Campurkan tepung,bread improver,gula,garam,susu tepung.gaul rata rata.pastu boleh la letak kentang lecek,telur,butter dengan air tu.uli uli dengan penuh semangat ya..kalau melekat kat tangan,adunan agak lembik,letak tepung gandum atau roti tu sikit lagi eh.dah tu ketepikan doh tu dalam sejam biar dia kembang setambun eh..

Bila dah kembang tu,tumbuk tumbuk doh tu dalam seminit,2.pastu bentukkan doh tu ikut kegemaran dan letak dalam loyang yang dah disapu butter..buat bulat2 ke,petak2 ke.boleh je.tutup loyang tu dengan plastic wrap sampai doh tu kembang lagi dalam sejam.lepastu baru letak kastard yang siap bubuh dalam piping dan dah boleh dibakar.aku masak dalam oven aku pakai suhu 180 darjah celcius selama 30 min guna api atas bawah.


Bahan kastard

1 sudu - tepung kastard
1/2 cawan - susu segar(aku letak susu tepung + air je..huhu)
1 sudu besar - gula

Cara cara

Masuk je semua bahan bahan tu,kacau guna api sederhana besar..kacau sampai kental.boleh angkat dah.lepastu biarkan kastard tu sejuk dan masukkan dalam piping beg .



Inila cara cara aku buat roti kentang.aku tau ayat aku tonggeng2.harap harap semua boleh paham la..huhu..Roti kentang yang enak dimakan bersama butter atau dicicah dengan sup ayam..hee..


:)








34 comments:

Asha Lya said...

kita tak da bakat la buat nie..jari keras kejung hehe

Sobri Yaacob said...

salam kenal..
lepas ni boleh la try resepi kentang tak keras.. insaallah tak keras kalau betul2 ikut resepi dlm blog ni he..he

plain83 said...

arrr lapaq plak pepagi buta nih... oh dietku bakal dirosakkan lol XD

sha dhira said...

wah, oshem.... nnti nk try gak la..

nurbijen said...

menarik... tapi belum confident lagi nak bake roti

izan mama mia said...

wah berbakatnya

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

menjadi la adik buat.. akak pun nak cua juga la kalau ada masa..

Montana said...

jangan lupa nooo buat lebih skit

cik azLyzah⊙.☉ said...

Mane gambar yang dah masak??

Lieya Von Jay said...

roti pulak yerrr .. yummy @_@

Mia Liana said...

sedapnya kalau buat menjadi...

Nao Mei said...

hihi...cik akak buat...compem tak menjadi..hahaha

memmetlenggeng said...

Tahniah, berjaya buat Roti kentang menarik dan sedap..Err,,nanti buat lebih untuk akak lak ye..hihi

wanariahamiza said...

nampak menarik sangat!:)

wanariahamiza said...

nampak menarik sangat!:)

Cikgu Norazimah said...

bestnye buat roti sendiri, nth bila la nk try ni..hehe

Vee said...

saya pernah guan ubi kayu . roti tak naik lak . mungkin jumlahnya terlebih ... heheheeee

Kathy R'bain said...

sedapnyer..pandai la sis ni..

Che Rosliza Che Mat said...

Sedapnya...pandai betul jas buat...jeles akak..

dilaella Ella said...

sedapnya roti. thanks untuk resepi tu.. :)

Miss Brenito said...

Kita takde oven, tapi bakal ada sebab hari2 nyanyi kat telinga cik abang... harus lah nak jugak baking membaking... dan dapat kawan baru yang suka kungsi resepi..

Miss Brenito said...

Kita takde oven, tapi bakal ada sebab hari2 nyanyi kat telinga cik abang... harus lah nak jugak baking membaking... dan dapat kawan baru yang suka kungsi resepi..

Puan Kutu said...

wah rajin buat roti..akk ni selalu beli kt tesco roti kentang dia mmg sedap kan..lembut je

nanakimie said...

wah,bestnya menjadi:) boleh try nanti,tapi xtau bila,hihi

Haryati Faizal said...

nyum2... sedapnya...bley try...

Ahlam Miera Amirul Shafie said...

menarik!!! nk try lah.. nic sharing.. :)

~salam maal hijrah n salam singgah sini~

wantie said...

seumur hidup tak nah try lagi. nampak best pulak. nak kena beli obon baru la kalau nak wat semua ni.

pandainya kamu

Deqla Manjew said...

thanks sharing resepi yer.. jgn lupa check senarai pserta mini segmen yer.. good luck!

asha hana said...

roti kentang memang fav nie. kadang ada gak beli dekat tesco sebab nak makan punya pasal. sedap2. haha

Khir Khalid said...

Sedap ni makan panas2 di waktu petang, time hujan, bilas dengan teh o panas.. pieww.. sengggattt lah!.. :)

dak-eiza said...

mmemule dok terpikir2, ape le roti kentang nih
nmpk yg dh siap br tingat 'potato bread' hahaha
kemain eksen tahu yg omputeh jek

Myra Jay said...

Sedapnya... kalau rajin semua nampak sedap :D

hainom OKje said...

hei geram mak tengok org buat roti diri sendiri tak buat buat lagi....
nak buat jugaklah ...

♥ Mrs. Secretary ♥ (FARAH) said...

Jelosnya semua awk pndai masak ek.. hehehe.. nnti akak nk try jugak la.. tgk menjadi x nnti..=D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...