Wednesday, 3 July 2013

Resipi: Biskut coklat cip



Assalammualaikum..selamat petang..

Nak share resipi biskut cip coklat yng aku buat haritu..sebenarnya aku main letak,agak2 je bahan2 nak buat biskut ni..aku tak berapa rajin nak timbang2,sukat..dalam ertikata lain..pemalas..huhu..tapi takdak le sampai melebih2 buh bahan2nya..nanti keras pulak biskut aku ni..hehe..


Bahan bahannya

Bahan A


Telur - 1 biji
Esen vanilla - 1 sudu kecil
Gula halus - 1 cawan
Gula perang - 1 cawan
Butter - 1 cawan
Minyak jagung - 1 cawan


Campur semua2 bahan2 ni dan putarkan sampai agak2 kembang


Bila dah kembang tu masukkan bahan2 B

Bahan B

Tepung gandum - 4 cawan
Coklat chip - ikut kesukaan.hehe
Garam - 1 sudu kecil
Baking soda - 1 sudu kecil
Susu tepung - 3 sudu besar
Serbuk tartar - 1 sudu kecil
Badam cincang - dipanggang(letak kacang lain pun boleh )


Ni tak payah pakai mixer dah,gaul pakai senduk je sampai sebati...jadi cenggini..


Kemudian,bulat2kan tepung ni.pastu tekap dengan garpu..kalu nak bagi ada corak la..kalau taknak pun takpe..


Bakar dalam oven dengan suhu 180.dalam 20 minit.

Itu sahaja..hehe..dan siapla biskut coklat ni untuk dingap..cuba2 la eh..aku rasa dah cukup sedap dah..makan biskut ni dengan milo ais..wah...










29 comments:

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

Wah..mesti sedap..boleh cuba nanti.. ;p

adrianna syaz said...

Sedap mrs..percayala.hehe..nnti cuba2 tau :)

Rasp said...

as salam...
wahhhh tetiba feel raya dah ni hehehehehe...
rajinnya u baking :)

salam perkenalan :D
thx singgah blog....

wantie said...

sure la akan cuba. dah le senang je. pas tu raya dah dekat. apa lagi. buat kuih le kita.

Kesuma Angsana said...

tq share this, pasti dicuba ni !

AiSyA LiEzA said...

choc cookiess! sgt sukaaa... :) senang pun sng nak buat ^^

adrianna syaz said...

Wsalam rasp..feel,feel raya..jgn x feel.hehe..timerjin ni..klu time x rajin..mmg tdo je la.hehe

Trima kasih sdi snggah kesini kembali ya :D

adrianna syaz said...

Trima kasi snggah ke sini wantie..cuba tau..mmg snang.xyh timbng2 dah..hehe..buat kuih bebyk..leh bg kt kengkwn nnti kn..:)

adrianna syaz said...

Welkam KA..jgn lupa cuba ya :)

adrianna syaz said...

My feveret too aisya..tu sanggup buat tu..hehe..mmg snang aisya..cuba la nanti :D

Fiza Rahman said...

Nak sket ☺☺

adrianna syaz said...

Hehe..nk byk pun leh fiza..:D

el said...

tgh mencari resepi2 biskut coklat cip tuk stok kuih raya nti hahaha
cantek mixer tu elba lagi huhu

Mizz Aiza said...

salam kenal.. terima kasih sudi singgah dan follow.. follow di sini balik..
wah.. rajinnya buat biskut.. suka biskut coklat tapi tak reti nak buat.. hihi..

eita said...

cantik r..buat kuih untuk raya kan..

adrianna syaz said...

El..boleh cuba yang ni..senang buat..dpt dlm 100biji biskut ni..

Hehe..mixer baru beli..sbb teringin sgt nak buat apam polkadot haritu..hehe :D

adrianna syaz said...

Sama2 mizz aiza..sudi2 la berkawan dgn sya ya..

Rajin sedikit.hehe..ni pun resipi yg berkenan di ati sya..sbb senang..:D

adrianna syaz said...

Ye eita..ni sya buatkan tuk mak dgn kawan ni..tuk raya :)

Mimie Najib said...

sedapnyaa biskut coklat ni.. =)
pndainya dia buat biskut..

Nao Mei said...

kemain senang nak buat biskut nie...nanti cik akak suruh akak angah buat tau....cik akak ambil resepi tau...hihi

adrianna syaz said...

Senang cik akk..cuma nmpk je cam susah..nnti cik akak try tau :D

adrianna syaz said...

Bolehla sikit2 mimie..nanti kalau bakal mak metua buat permintaan nk mkn biskut coklat..leh buatkan dah..ngee.hehe..:p

Remy hazza said...

sedapnya biscuit chocolate chip..... terliur sat

adrianna syaz said...

Hehe..sedapkan?ni leh makan sampai kembung2 ni..:D

Mimie Najib said...

hehehe..betul2.. kita pernah bagi kek je kat bakal mother in law.. biskut pun pernah jgk.. tp kek pun kek yang biasa2 je..apa2 pun yng pnting blh buat kan..hehe

adrianna syaz said...

Mimi..kita masak2 kuih kt bakal mak mentua dgn pnuh kasih syg tau.(.jgn lupa bodek2 skali dgn bg bskut2,kek tu..hahaha)

Deqla Manjew said...

rajinye adriana ni.. psstt.. nk tanya umur berapa.. ? ;)

adrianna syaz said...

Da tua deqla...malu nak bgtau..hehe

Muhammad Khairuddin Lim said...

sedapnya....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...