Wednesday, 3 July 2013

Resipi: Biskut tart nanas


Assalammualaikum..selamat petang..

Tadi resipi biskut coklat,ni resipi biskut tart nanas pulak..gerenti sedap.hehe..ni pun aku buat sebab ada kawan da order awal2..padahalnya dia tak sambut raya pun..huhu..jadi aku pun dengan bersemangat buat la kuih tart ni untuk dia.siap demand nak jem lebih lagi.hehe


Bahan bahannya

Bahan A

Telur - 2 biji(yang kuning je)
telur - 1 biji lagi( putih je)
Garam - 1 sudu kecil
Esen vanilla - 1 sudu kecil
Pewarna kuning(sikit)

campur2 bahan2 A ni kacau dengan sudu je..


Bahan B

Tepung gandum - 500 gram
Gula - 3 sudu besar(jangan lebih2 eh)
Butter - 1 1/2 ketul(guna buttercup)

gaul2kan jugak..
Pastu amik bahan A tadi,campur dengan bahan B.uli uli sampai jadi doh eh..


Kemudian bolehla masuk acuan dah..aku tak reti nak buat tart nanas gulung..sebab jari jemari yang halus ni halus la sangat..hohoho.tak larat nak menekan tepung tu keluar acuan..huhu..cuba berkali2 tetap tak berjaya..huhu..


Jadi aku guna acuan yang bentuk bunga tu je..senang sikit.hehe..jangan lupa letak jem nanas kat tengah2 tu eh..


Inilah hasilnya..(sebelum dibakar)

Bakar dalam oven suhu 150 selama 20 minit..ikut oven jugak la.kalau da nak hangit tu,cepat2 angkat..hehe..


Selepas...

Satu bancuhan ni boleh dapat dalam 70 biji kuih tart nanas ni..cuba la eh..senang buat juga ni..







29 comments:

AiSyA LiEzA said...

wahhhh!! sy suka tart nenas... tapi x prnh cuba buat..cuba beli jee... hehehe.. nnti leh cuba kalau rjin.. ngeee! :)

adrianna syaz said...

Cubala buat aisya..senang je..leh mkn smpai kmbung2 mulut nnti tau..hehe :D

izan mama mia said...

akak suka biskut nie,,, tq kongsi resepi

SFaezah said...

nice2,,skrg kat opis even xstart puasa lg, kuih raya dah ada org jual dr bln lpas..huhu

adrianna syaz said...

akak,tima kasih sudi singgah sini.

Welkam akak :D

adrianna syaz said...

Semangat nak raya tu sfaezah..hehehe.belum posa dah knyang mkn kuih raya ni..hehe :D

Aku Penghibur said...

wahh mak acik selalu buat sedapkan

adrianna syaz said...

Mmg sedap..sbb kuih dia lembut2 je..pastu tmbh jem nanas yang manis bersari ni..hehe..da macam iklan pulak..:D

Yumida Huda said...

wow..sedapnye
peberet yumida nih

adrianna syaz said...

Trima kasih sdi snggah kesini yumida :D..dan kerana sudi jd folower ke 50.

Peberet sya juga..mkn pai kembung mulut..hehehe

Cik Eka said...

sedapnyaa... eka suka tart gulung. nyum2.. sedapnyaa.. hehehe

adrianna syaz said...

Eka..yg ni pun sama sdapmya dgn tart gulung.tau.hehe..sya x larat nk menekan tepung tu keluar dari acuan tart gulung tu..sbb tu guna acuan bunga je.huhu..:D

Cik Mun said...

bolela cuba lpas ni..hihi

adrianna syaz said...

Cuba cik mun..jgn x cuba :D

Mimie Najib said...

alahai..kenangan betul kuih tart macam ni..sekarang mana ada orang buat sngt dh..

Nao Mei said...

isk-isk tat nenas pun boleh buat cam nie..hihi...cik akak dengan kak angah salu buat gelung tikar tu..hihi.....lepas nie...nak buat cam nie juga lah...nampak oshem kan..hihi

Kesuma Angsana said...

yang ini mmg best. tq share resepi mudah ni yer

el said...

rajin betul buattt
nti lau el nak wat tart nenas el rujuk sini
ermm pakai oven ape eh

Remy hazza said...

remy suka tart nenas....
tapi yg gulung punya......he3

adrianna syaz said...

Hehe..boleh el..dipersilakan..sya pakai oven jenama meck je..bkn mek tau..hehe..oven kecik je el..jd kna bertabah sikit la masak membakar..satu tray,satu tray..huhu..

adrianna syaz said...

Ha..ni namanya kuih tart nanas kenangan silam mimie..sentimental kan?hehe..:D

adrianna syaz said...

Oo..tart nanas gulung eh..sya x larat nk menekan acuan tu cik akak..huhu..

Ohsem eh?tima kasih cik akak tima kasih..hehe :D

adrianna syaz said...

Memang best KA..welkam2...leh cuba nnti eh KA..:D

adrianna syaz said...

Hehe..nnti akan dicuba buat tart nanas gulung eh..:D

Mimie Najib said...

hehe..waaa, siap ada kenangan silam..tu yang mahal tu..hehe

Remy hazza said...

ok...dah jadi hantar seketul tau......

adrianna syaz said...

Berketul2 pun boleh remy..hehe :D

adrianna syaz said...

Ha..siap da tajuk glemer tuk kuih tart ni mimie..hee :D

Deqla Manjew said...

sedapnye... suka sesangat!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...