Thursday, 4 July 2013

Resipi: pavlova



Assalammualaikum..selamat malam..

Baru habis buat pavlova..ya..aku ketinggalan zaman lagi..huhu..semua orang dah kenyang2 dah makan..aku baru nk rasa pavlova ni...memang sedap..cuma aku kurangkan gula..rasa macam gula kapas pun ada.tetiba aku terus feeling comey2..hehe..


Aku susun buah dengan sesuka hati..hehe..

Resipi sama je rasanya..cuma kurang atau lebih gula je..aku buat mini2 pavlova je..nampak kiut2 sikit..hehe

Bahan bahan

Telur- 4 biji(putih saja)
Cuka masakan- 1 sudu besar
Tepung jagung- 1 susu besar
Esen vanilla- 1 sudu kecil
Gula castor-1/2 cawan pun dah cukup.atau ikut tahap kemanisan yang digemari..


Pukul putih telur dengan mixer sampai kembang.bila dah kembang masukkan cuka,tepung jagung,gula castor dengan esen vanilla.putar2kan sampai dia adunan ni tak cair



Ni  aku dah siap mixer2kan..sungguh berkilat sekali..menarik kn?kertas tu aku potong bulat2 sendiri..hee..dan diletakkan diatas tutup periuk..oven aku kecik je..huhu..tray besar tu tak muat...



Bakar meringue dalam oven dalam 100,110 celcius.kira kira 20 minit. ni meringue yang dah siap dibakar.aku siap tekan2..tetiba pecah..hoho

Bahan hiasan

Whipping cream- 250 gram
Gula- 2 sudu
Buah strawberi,anggur,kiwi,markisa..semua yang masam2..

Masukkan whipping cream dalam mixer,mixer sampai kembang.kemudian,masukkan gula..jangan manis sangat la kut..


Buah ni aje yang ada dalam peti ais..nak buah markisa....

Letak whipping cream tu dalam piping beg..pastu picit atas meringue tu..dan hias dengan buah buahan


Hasil pembuatan pavlova yang pertama kalinya..sangat sedap..walaupun aku letak buah tu sesuka hati je..tak berseni langsung...hehe.janji kenyang dan puas hati sebab aku masak sendiri.. :D







30 comments:

Remy hazza said...

menarik...nak lagi best...buat berlapis lapis..... oh yummy nyer....

adrianna syaz said...

Betui tu remy..nnti untuk percbaan kali kedua,akan dibuat berlapis2 pavlova ni :)..mesti tmbh2 sedap

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

Serba serbi boleh yer awk nie..akak jelos! Hehehe :p

adrianna syaz said...

Boleh la sikit2 akak..hehe..malula...huhu...masak sebab sya suka memakan akak..hehe :D

Hatimi Tahirruddin said...

wah terbaik...susah kan nak buat meringue tu kan?

Kak Tie said...

tak pernah makan,x pernah tgk...sedap ke?

Cik Eka said...

sedapppp.. eka penah makan sekali dua. rasa rangup2/ hehehe

adrianna syaz said...

Tima kasih hatimi..klu ada mixer,senang je hatimi..letak2 semua bhn2,putrkan aje..hee :)

adrianna syaz said...

Sedap kak tie..buat pencuci mulut..rasa macam marshmallow,gula kapas :D

adrianna syaz said...

Mmg sedap eka..smlm abes 3 ketui..duk kunyah sesorang masa tgk tv..hehe :D

wantie said...

tak pernah try.

bila tengok ni teringat che ta. pandai dia buat pavlova

Cik Puan Rara said...

alohhhh comei bulat2.hheheheh.rara pon rasa nk buat ag.dh lama x buat pavlova.

Cik Puan Rara said...

salam kenal.follow sini

merahitujambu said...

waaa..rajinyaaa..telan air liur tgok.sy sampai skang mals..tp tgok la satu hari nnt sy nk cuba jugak

Kesuma Angsana said...

wah menjadi juga tu, mesti sedap kan !

adrianna syaz said...

Sedap wantie..oo..che ta masak dlm masterchef aritu eh..mmg pndai dia..

adrianna syaz said...

Hehe..pavlova comey2 kononnya ni rara..buat la rara..mmg sdp kn? :)

adrianna syaz said...

Mood rajin tgh ada ni mij.hehe..cbala mij.bhan yang dipakai pun tak bnyak :)

adrianna syaz said...

Tima kasih sdi folo blik sni rara :D

adrianna syaz said...

Sedap KA.smpai jilat2 jari..rasa mcm mkn coklat pun ada :D

Sheila Salim said...

Assalamualaikum awak. hee sedapnya. sheila tak pernah makan, tak pernah buat lagi. hahaha lagi teruk dari awak. heeee. thanks bagi resepi mudah. maybe puasa kang nak try buat. heee

p/s: barang dalam goodie bag tu, next week saya update insyallah. heeee

Rasp said...

yg best tu sbb buat sendiri, menjadi and sodapppppppppp....
satisfaction guaranteedddddd :D

amal said...

sedapnyaaaaaaaaa ;)

sy punn otw nk buadd pavlovaa tp tak terbuad2 lg wuwuwww

ALoNa CintamaniszLite said...

gitu kan....1st time rasa pavlova dari air tangan sendiri..caya lah..

adrianna syaz said...

Waalaikummussalam sheila..

Mmg sdp sheila..sya tau pun kat kwn2 blog.hehe..but tau..gerenti licin pngan

Hehe..x sabar2 nak tau ni..:D

adrianna syaz said...

Betull tu rasp..kepuasan yang tak terhingga..hehe..kualiti pun terjamin :D

adrianna syaz said...

Msti try amal..sgt sedap..dansenang je buatnya amal :)

adrianna syaz said...

Hehe..betul alona..kembng kempis idung sya lepas tgk pavlova syamenjadi..:D

Liza Licha said...

dulu pernah buat tapi macam tak jadi je. memang cair ea?

dilaella Ella said...

sedapnya.. nampak senang ja bahan2 dia tapi belum pernah buat lagi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...