Monday, 19 August 2013

Kek coklat moist dan kek pandan layer buatan sendiri



Assalammualaikum..selamat petang...

Dah nak dekat 2 minggu kita sambut hari raya..aku sambut besa2 ja..mklumlah..semangat hilang sikit..wuuu..tapi dalam kurang bersemangat tu,aku tetap kena buat keja jugak..adik aku yng buli aku..huhu..dia suruh aku pasang langsir..bubuh besi langsir tu..aku nyampah betui buat menda tu..hehe.

Malam raya haritu..aku buat kek kat mak dengan family aku..memang da janji depa nak buat kek..aku buat kek coklat moist tuk anak2 sedara dgn adik aku..kek pandan layer dgn kek warna warni kat mak..


Kek coklat moist dgn kek pandan layer yang dah suku dingap

Masa aku tengah duk buat kek tu,kakak2 ipar aku datang umah mak..terus depa tempah kek pandan layer sorang satu dengan kek coklat moist satu..huhu..aku tak pernah amik tempahan kek..first time kut buat pandan layer tu..tapi sebab orang dah tempah..aku buat je la..bersemangat ok..lagipun dapat jugak anak2 sedara aku makan kek sedap yang mak sedara depa buat ni.hehe..


Kek tempahan dan jugak kek untuk mak..belum buat hiasan lagi ni..

Semua kek2 ni siap pukul 1 pagi kut..wuuu..letih tahu...aku tak hias apa2 lagi..esoknya baru aku hias2..tapi ikut suka aku la aku hias..huuu..hentam sajala...


Ni kek untuk pandan layer..yang dah dipotong 3..sebelum dimasukkan kastard pandan tu..


Nilah kek pandan layer yang dah siap dihias..hehe..camni jela aku hias..aku kurang tau sangat bab menghias ni..


Ni dah dingap ok..rasa sebijik macam kek pandan kat kedai ok..haha..depa semua cakap sedap..kembang lubang idung aku..tahu..haha


Ni kek coklat moist aku..sangat berpuas hati dengan rupa kek moist ni..licin sangat ganache dia tu..tak sempat petang..licin 2 bijik kek moist ni..


Ganache coklat yang aku buat sebelumnya..dapat banyak..seronok kekanak tu duk makan kek letak bnyak2 coklat ni..

Aku jual kek ni kat kakak2 ipar aku..3 bijik..dapatla rm105..hehe..untung2..aku pesan kat depa..kalau mau tempah lagi eh..hehehe..rasa macam nak bukak kedai kek pulak ni..huhuhu..





15 comments:

Norhasniza Khalid said...

hui.. terliur mama tengok, kek adalah salah satu makanan kegemaran mama...

siti alfakhishah aman said...

kek pandan nampak menarik sekali.. gulp.. telan ailio

adrianna syaz said...

Kegemaran saya jugak..heee

adrianna syaz said...

Hehe..tima kasih siti..mmpu hias cenggitu je..:D

wantie said...

pandai wat ganache tu. bersinar bak mutiara. buat kek memang untung. bukak le kedai kek.

pandai ko menjana pendapatan ye.

adrianna syaz said...

Hehe..byk kali cuba jgkni wantie..leh bkk kdai kek eh...hehe..pandai la jgk sikit wantie..haa :D

Rai Ourkizuna said...

waa..terenya.. saya takde kekuatan nak buat kek pandan layer tu.. tapi teringin.. hahaha..

adrianna syaz said...

Ni percubaan kali pertama rai ..hee..nasib baik berjaya..cba la rai..sdap tau..:D

hainom OKje said...

Memang minat buat kek orangnya Adriana ni, kalau tidak, harus tak rajin mcm okje ni hehe
Nampak pun dah sedap kek semua tu...

Deqla Manjew said...

wahh rajinnye buat.. terliur tau..dah la suka mkn kek.. huhuhu...

Cik Mun said...

sedapnye kek..

Sya Mimie said...

pndainya dia buat kek.. menarik betul2.. kalau buka tmpahan, mesti orang ramai tmpah.. :)

Aya Zuki said...

nom nom terliur :(

dilaella Ella said...

cantiknya kek.. pernah buat kek pandan tu, tapi tak menjadi :(

Muhammad Khairuddin Lim said...

sedap

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...