Friday, 27 September 2013

Japanese garden@colmar tropicale,bukit tinggi



Assalammualaikum..selamat petang..

Sambung cerita pasal taman jepun yang turut terletak dalam kawasan Colmar tropicale resort bukit tinggi..



Lepas cek out,aku terus pegi japanese village sebab aku ada terbaca di blog blog yang tempat ni menarik..cuma ikut papan tanda ya..


Banyak tempat boleh pergi pusing pusing


Kereta tak boleh bawak naik sampai atas ok..huhu..kena parking kat tempat parking..kemudian sila memenatkan duri naik tangga ni.aku berenti 3,4 kali jugak kut.letih tu..


Sampai kat atas ni memang aku bercekak pinggang la..letih letih.maklumla dah tua tua ni takda stamina..huhu..aku tengok ada 2 orang remaja chinese siap lari lagi masa naik tangga tu..wuu..hebat tahu..


Gambar bukit dan jugak pucuk paku zaman dinasour kegemaran aku ni..pokok ni selalu aku tengok kat cameron..


Sepanjang jalan mendaki jalan ni,ada pokok bunga ni ya..cantik2,pinky2.huhu


Sila pergi kemana tempat yang disukai eh..hehe.aku pergi japanese garden.nak felling ala ala kat jepun kejap..hee


Sila naik tangga lagi..masa ni lutut aku memang dah rasa lemah gemalai dah..tapi kuteruskan jua.alang alang dah sampai kan..


Ambil gambar lumut sebenarnya..hee



Pintu gerbang masuk ke taman jepun


Gambar ni pun aku amik ye..sampai tertonggeng tonggeng..hehe


Pokok pegaga pun ada kat sini..



Tangga dan tangga lagi.huhu



Ada nampak diaorang letak tali tali..ada menda diaorang nak buat lagi kut tuk mencantikkan taman ni..


Air sungai yang mengalir perlahan..mendamaikan...wah...hehe


Ni dah nampak macam jepun kan?buluh tu trademark tu..aku tak amik gambar rumah jepun sebab ada orang dalam tu..aku segan..huhu..boleh masuk dalam rumah tu dan sewa kimono rm20.boleh la bergambar pakai kimono perasan mulan.tapi aku tak la..sebab panas dan penat.tak rajin aku nak salin salin baju.jadi aku jalan jalan je.


Ada ikan kap yang gemuk gemuk dalam kolam ni.geram aku.hehe



Cantik kan?

Ni pun aku jalan tak habes sebenarnya..tak larat dah la..hu.tempat ni sesuai sangat untuk jungle tracking.memang nyaman la.tapi bagi orang macam aku yang sentiasa berkepit dengan inhaler ni,aktiviti macam ni tersangatla memenatkan..hehe..


Ni masa dah sampai kat bawah.ada kedai jual air,aiskrim dan cenderamata.air mineral kat sini botol kecik rm3.hu..mahal2..restoran pun ada..tapi mahal jugak..jadi,sila bawak bekalan roti dan air sendiri ya..haha..

Ok tu je aku dapat kongsikan gambar gambar ke taman jepun.aku ni tak pandai nak bercerita..maaf2.tak boleeh jadi tour guide yang bagus aku ni.hoho..jadi kengkawan sila lihat gambar gambar yang ada eh..

"Kulihat hijau"



27 comments:

siti alfakhishah aman said...

dah lawa la umah dy skrg.. hehehe,, cantik mata tengok pemandangan.. :)

izan mama mia said...

cantik view... laa napa tk try pakai kimono

adrianna syaz said...

@siti alfakhishah aman

Tima ksih2..blog ni kak rose cute tlg editkan..hehe..

adrianna syaz said...

@izan mama mia

Akak..masa sya pegi umh jepun tu,sya dah letih sesgt.huhu..byk tngga sgt kna naik ni..huhu.tu x sempt la nk try2 kimono dah..hehe

Mime MF said...

cantiknya tempat dia...boleh masukkan dlm list tempat yg patit dikunjungi ni!:D

adrianna syaz said...

@Mime MF

Memang cantik..mmg ptt dikunjungi ni..:D

Deqla Manjew said...

syoknya dpt ke sana... byk tmpt2 yg cantik kat sana kan..

adrianna syaz said...

@Deqla Manjew

Mmg best..tp penat..hehe

Cik Mun said...

cantiknye tempat ni...

~MommyAqilMedina~ said...

cantiknya tempat ni!!samalah..ku lihat hijau jugak..mesti sejuk je kan...

Kisah Si Dairy said...

cantiknya tempat dia...harus la nak pergi tempat macam nie kan..

adrianna syaz said...

@Cik Mun

Mmg cntik..sila berkunjung ke sini cik mun.. :D

adrianna syaz said...

@~MommyAqilMedina
Sejuk jgk..tp x sesejuk cameron..mmg xleh pkai jacket..hehe

adrianna syaz said...

@Kisah si Dairy

Sudah semestinya..jgn lupa berposing sakan tau hehe

Yumida Huda said...

wow cantiknye pemandangan
ske pd keindahan alam yg menghijau

wantie said...

kalau bab nak menapakkaki naik tangga kita memang fail. hahaha..

hijau mata memandang.

pssst.. tak pernah sampai pun. ngeee

wantie said...

done follow no: 154

jaakechik said...

seronoknya jenjalan kat tempat mcm ni kan. boleh feeling eropah kejap. hihihi....

Cik Aini said...

dah pernah smp sini,ms tu siap try pakai kimono n minum teh :)tingin nk pegi lagi..mesti byk yg dh berubah kan..

TukangKebun said...

Pernah dengar ada Japanese Garden di sini tapi belum kesampaian lagi.
Thank you for taking us along.

adrianna syaz said...

@Yumida huda

Mmg sgt menyegarkan. :)

adrianna syaz said...

@Wantie

Tima kasih sdi folo kembali..nnti2 bleh la rancang dtg kesini..:)

adrianna syaz said...

@Jaakechik

Mmg feling omputih jaa..hehe..

adrianna syaz said...

@Cik aini

Msa sya pg tu tak ramai org cik aini..rumah jepun ni pun,org dia duk melepak je.hehe

adrianna syaz said...

@Tukang kebun

You re most welkam diana..skadar berkongsi dgn kwn2 yg blum berkesempatan pg...nnti2 bleh la mrancang dtg ke sini ya...:D

Sya Mimie said...

cantiknya permandangan kat sana.. bila laa boleh pergi kan.. :)
eh, gmbar tuan blog mana.. selit la 1.. hehe

adrianna syaz said...

@SyaMimie

Pg honeymoon nnti tau mimie..hehe...tuan pnya blog pemalu la mimie..hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...