Thursday, 10 October 2013

Kek Red Velvet Banyak Strawberry



Assalammualaikum..selamat pagi..

Terima kasih kepada blogger2 yang sudi men'follow' aku balik eh..aku akan bw blog kengkawan in shaa Allah dan tinggalkan komen walaupun kekadang tak berapa panjang..maaf maaf.aku memang kurang pandai nak menyusun kata kata..hehe..tapi tetap nak bagi komen.. ^_^

Semalam aku punya WW ada gambar buah lemon dan strawberry kan..tapi sebab WW,aku letak gambar je la.hehe..sebenarnya aku nk buat sesuatu dengan buah buah tu..dah selepas beberapa hari aku duk cari cari resipi..aku pun buatla..ini dia



kek red velvet

asyik tengok kat merata blog cerita pasal red velvet ni..aku pun nak try jugak buat sendiri..


Lemon dan susu yang digunakan untuk buat buttermilk.aku hentam guna susu low fat ni..ntah boleh ke tak..huhu..


Adunan kering dan basah yang belum dicampurkan.pewarna merah tu aku letak sikit sangat.


Hasil selepas bergabung..hehe.


Aku dapat buat 3 tingkat je..setingkat lagi pecah..huhu..kek ni sangat la lembut dan senang sangat pecahnya.susah payah aku nak betulkan dia elok elok camni..pegang sikit terus pecah..dan terus masuk dalam mulut..hehe..rezeki2..


Gambar atas..strawberry membeku..sebab peti ais aku sejuk sangat..gambar bawah..selepas dipanaskan.hehe


Aku tak pandai nak deko deko kek ni.,aku sesuka je letak macam macam kan.janji boleh dimakan ni.terima kasih la kepada blogger2 yang sudi kongsi resipi kek red velvet ni.dapat jugak aku buat dengan jayanya walaupun krim untuk lepa kek ni tak mencukupi..


Aku tak potong makan lagi kek ni..rasa sayang pulak nak potong..ngee..hehe..






34 comments:

Angah said...

cubaan yang berjaya ni, nak sikit!

Kisah Si Dairy said...

wah..pandai buat kek ye...bestnya...klu gitu buatkan akak skit la..

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

sedapnya kek.. :D

MaMa Rey said...

rajin buat kek..berliur tengok..bestkan buat sendiri..puashati makan..:)

tq singgah blog sy dn follow..sy follw balik ya..

nadia rashid said...

sayang kan nak potong kek yg comey-comey ni...:D

Lieya Von Jay said...

weeeee... best nya! teringin gak nak buat kek sebiji macam ni tapi tak pernah cuba lagi sebab takut tak jadi.. tahniah sebab berjaya buat :)

Rapunzel Cikilolo said...

wow...

nampak sedap dan expert la awak buat kek tu

:)

ni serius ni... bkn puji semata-mata.

TelingaBulat said...

wahhh sedapnyeee..nk cikit jugak ;)

Qhaifa Nur said...

letak stoberi lagi berselera nak makan...sedapnya

Miss Brenito said...

bsgi la resepi yang.. boleh sharing ilmu.. nak cuba nihhhh... dapnyer

nuyui a.k.a miss YUI said...

fuhyooo..

nyum2..

btul ke nak sponsor dear? if sudi leh emel yui ya t yui bg detail fashanusha@gmail.com

fm pun leh..takde mslh =)

Rai Ourkizuna said...

wahh.. ok je deco camni.. kata husband saya rupa tak penting.. yg penting rasa.. hahaha..

Khir Khalid said...

Sedap.. klu bnyk strawberry, rasa manis dari strawberry tu yg buat sedap.. asalkn jngn bnyk rasa manis gula.. Nice sharing :)

E'in said...

dr kenyang, leh jd lapar lek bile masuk blog nie... hihi

lia said...

wahhhhh sedappp nyer...

siti alfakhishah aman said...

cantik..

montana said...

errrr....tetiba rasa terliurr ni...huhhhhh

Liza Licha said...

sedapnyaa.. adoih teringin dah ni

Zee Suhaini said...

terer la ni pestime buat dah menjadi..nampak mengacam abis..

ezlinda hisam said...

wah..sedapnya kek.. thanks sbb follow n lawat blog saya.. will follow u back..

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

alahai sedapnya....nampak menarik sgt ni..hihihi :)

Norhasniza Khalid said...

gerammnya mama dengan kek tu, eeeiii.. rasa nak makan semua je..

Cik Mun said...

wahhhh..sedapnyaaaaaaaaa

Sheila Salim said...

Assalamualaikum awak. alamakk melting sheila. nak red velvet ni! pleasee post bagi sheila rasa. hehehehe pandai awak bake :)

memmetlenggeng said...

pandai masak kek rupanya...

attyfir said...

salam perkenalan dari kty ..
terimakasih sudi singgah blog kty..

terliur ni tgk kek..post bangi skit :)

QueeN TerataI said...

sempat lg buat kek yer.. seb baik baru je lps mkn kek red velvet ni so xde lah terliur sgt tgk pic ni ha... hehehe

Mime MF said...

hamboih2 terliur tgk..sedapnya...>.<

Umi Nazrah said...

kalau saya, confirm sayang nak makan. tapi kek ni sangat chantek & menggoda untuk dicairkan di dalam mulut ^_^

wahida said...

giler hebat la...terbaik!!

nak satu slice!!

hainom OKje said...

Menjadi akhirnyakan.... mesti puas!

ayut said...

oooo...ni la proses nak membuatnya...akhirnya menjadi dh :)

dilaella Ella said...

wah..cantik kek red velvet tu..saya kalau bab2 hias kek memang tak pandai :)

Aefa Aerisya said...

semalam pon jumpa kek ni kat blog lain. :( bila dpt mkn ni :(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...