Thursday, 10 October 2013

Resipi Kek Red Velvet



Assalammualaikum..selamat petang..


Kepada kengkawan yang mengomen..maaf ya..bukan aku taknak balas komen tu..tapi aku nak tempat komen tu ada yang aku boleh terus balas kat nama2 pengomen..tapi aku tak tau buat..huhuhu..yang macam sekarang ni tak best..aku nak balas komen kawan2 pun rasa cam tak best.kawan2 pun tak tau aku balas komen kan..huhu.tapi aku baca semua komen2..tima kasih eh.ada yng mintak sikit kek ni eh..hehe..kalau dekat,aku dah bagi dah.sebab kalau pos karang,tengok2 licin je,tinggal kotak kosong.haha..

Ini percubaan pertama aku buat kek ni..tapi hasilnya.memang sangat2 aku suka..dan aku berkongsi resipi kek ni dengn kengkawan walaupun bnyak resipi kek ni boleh digoogle.hehe..kepada miss brenito ni resipinya..



Aku dah potong kek..tak sabar2 nak tengok hasilnya..ngee..walau kurang sekata,memang aku duk sengih je bila tengok kek ni..

Bahan bahan kering

Tepung gandum - 350 gram
Serbuk koko - 2 sudu
Gula halus - 400 gram
Soda bikarbonat - 1 sudu kecil
Tepung penaik - 1 sudu kecil
Garam - 1 sudu kecil

Bahan bahan basah

Telur - 2 biji
Buttermilk - 1 cawan
Esen vanilla - 1 sudu besar
Pewarna merah - 1 sudu besar (nak terang letak banyak sikit)
Nescafe - campur dengan air panas setengah gelas
Cuka - 1/2 sudu kecil
Minyak jagung - 1 cawan


Cara cara 

Ayak tepung gandum,soda,tepung penaik,serbuk koko.campurkan semua semua dan jangan lupa letak garam

Pastu dalam bekas lain campurkan gula dengan minyak jagung,pewarna merah,telur.kacau2 baru maukkan air nescafe panas dan juga cuka

Campurkan kedua2 bahan dalam bekas tadi,kacau2 sampai sebati dan kemudian bolehla letak dalam loyang yang dah diletakkan butter dan sikit tepung didalamnya.taknak bagi lekat.(pakai loyang 8 inci)

Aku masak dalam oven pakai api atas bawah selama 50 min dalam suhu 150 darjah celcius

Bahan untuk topping

Krim keju tartura/philadephia - 150 gram
Whipping cream anchor - 300 gram
Gula icing - 60 gram
Esen vanilla - 1 sudu kecil
Lemon - 1 sudu kecil

Cara  cara

Putarkan krim keju denagn gaul sampai kembang kemudian masukkan esen vanilla,whipping cream,lemon.gaul sampai sebati.kemudian bolehla letak atas kek..siap..hehe..



Aku lebih suka kalau topping ni letak non dairy whipping krim..sebab aku kurang suka dengan krim keju..tapi ikut selera masing masing la kan..kalau aku buat lagi kek ni..memang aku tukar topping dia.sesuka je tukar resipi..hehe..










34 comments:

Kisah Si Dairy said...

resepi mudah..tapi bab cari bahan tak pandai...

Sheila Salim said...

Assalamualaikum. wahh resepi dah up! bestnya. tapi kita tak pandai bake. huwaaaaa *malu*

adrianna syaz said...

@Kisah si Dairy

Bahan2 memang banyak ada kat kedai kek..klu kat pasaraya tak byk..:)

QueeN TerataI said...

1st time buat dah berjaya.. well done!! hhehehe

nak ada blh reply kat komen tu tukar je setting tp queen pun dh lupa cmne buat so kena tny pd yg pakar..

adrianna syaz said...

@Sheila Salim

Hehe..takpe..pandai makn kek pun dah kira ok kan..:D

adrianna syaz said...

@Queen Teratai

Tima kasih...:D.

Nnti sya pi try tkar sndri kt setting..klu x leh jugak mmg kna mint tlg yang pakar la ni..hehe

asha hana said...

sedapnya. bila lah ada masa nak buat benda nie semua. :(

adrianna syaz said...

@asha hana

Swkejap je buat kek ni hana.tak smpai satu jam semua bhn bleh masuk dlm oven :)

Sally Samsaiman said...

pakai Philadelphia ke..? perghhh..hahaha...sally pakai cream cheese je slalu...lama dah tak buat RVC...sbb family sally tak minat sgt :)

S. Faezah said...

awak bukak bakery laa..hihihi

Fazleyatul Aini said...

wah drooling btol tengok kek tu apatah lagi ada stoberi

aah2012 said...

Wah.... hebat hebat... nak skit...

Zawiah said...

dah boleh jual nih . klu saya mmg tak dpt ler nak buat cantik cam ni ... ngences udoh

adrianna syaz said...

@sally samsaiman

Ni sya pkai tartura sally..sya ni bru first time rasa rdc ni..hehe

adrianna syaz said...

@S.faezah

Tgh tnggu ada modal sikit faezah..mmg impian nk ada bakery sndri..hehe

norhidana miswan said...

cantik mcm beli kt kedai dik oi..... msti sedap nih...

Miss Brenito said...

wahhhh.. sedapnyerrrrrr... Tenkiu sharing.... tak kisah la rupa sedikit comot, sebab nanti masuk dlm perot keluar juga.. hihihihi... menyelerakan sungguhhhhhhh... dgn stoberi tuh.. hrmmm mabeles

izan mama mia said...

tergoda tol nengoknyer..esok nak g tempah kek laa...hihi sbb xpandai buat

aTieYusof Family said...

Alamak..sedapppnya...lapar nengok kek ni sis..nak belajar buat jgk ni..:)

nanakimie said...

pernah rasa kek ni,tapi tak kena dengan tekak..heee

Nafira usof said...

OhhEmmGiiii.. sedapnyeeee!
color dia sangatlah menggiurkan!!
meleleh air liur tengok keke nih..
nak buat jugak tapi tangan nih x berseni sgt adalam acara baking2 nih.. huhuhuhuhu.

salam kenal jugak dari zura..:)

Lieya Von Jay said...

weeee.. best.. nak bt tapi takut xjadi huhu

Lieya Von Jay said...

weeee.. best.. nak bt tapi takut xjadi huhu

Putery FarHaNa said...

Sedapnya!! :D

Asmar Arafad said...

thank share resepi sedap nampak, thanks juga sebab sudi dtg komen..

SecretOfShaila said...

Wahhh...red valvet...mmg kesukaan shaila..^^

Nieda ramly said...

rajin membaking ye

Nieda ramly said...

rajin membaking ye

Nieda ramly said...

rajin membaking ye

Nieda ramly said...

rajin membaking ye

Sheila Salim said...

Heee nasib baik pandai makan kek, kan? ehehehhee ;p

hainom OKje said...

RV ni mmg tgh femeskan Adriana...pandai buat kek yeh!...
Kalau nak ada yg boleh komen tu kena tukar blog type sbb dulu pun okje tak leh komen terus

ayut said...

tengok kek mcm terasa nk mkn kek skrg jgk.....huhuhu..nakkkk!! :))

dilaella Ella said...

thanks untuk resepi ni..nanti nak cuba buat lah :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...